Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da očekuje da će sankcije protiv Irana delovati, ističući da je više za tu vrstu strategije, nego za vojnu akciju.

"Mislim da će sankcije imati efekta", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Australije Skotom Morisonom.

Tramp je rekao da bi vojna opcija dala rezultati, ali da je to "veoma gruba vrsta pobede", prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ - SA LICA MESTA: Fotografije napadnutih postrojenja u Saudijskoj Arabiji

Kako je ranije objavio AP, Pentagon će izložiti široki spektar vojnih opcija američkom predsedniku koji razmišlja kako da odgovori na, kako kažu zvaničnici njegove administracije, iranski napad bez predsedana na saudijska naftna postrojenja.

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Beloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za vazdušne udare u Iranu.

Tramp će, takođe, biti upozoren da vojna akcija protiv Islamske Republike može da eskalira u rat, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

PROČITAJTE JOŠ - POSLEDICE NAPADA NA RAFINERIJU: Gerilci „praćkom“ nadigrali moćni američki „Patriot“

Ovaj sastanak će najverovatnije biti prva prilika za donošenje odluka o tome kako će SAD da odgovore na napad na njihovog ključnog bliskoistočnog saveznika, navodi američka agencija.

Svaka odluka bi mogla da zavisi od dokaza koje su u stanju da obezbede američki i saudijski istražitelji, a koji bi trebalo da potvrde da je Iran izveo napad, kako tvrde mnogi zvaničnici, uključujući i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada i upozorava SAD da bi napad izavao "totalni rat", sa odmazdom Teherana.

Američki potpredsednik Majk Pens je rekao da će Tramp "razmotriti činjenice i doneti odluke o sledećim koracima".

"Američki narod može biti uveren da će SAD braniti naše interese u regionu i da ćemo stati uz naše saveznike", poručio je Pens.

Odgovor SAD bi mogao da obuhvati vojne, političke i ekonomske akcije, a što se tiče vojnih opcija, moglo bi da uopšte ne bude nikakvih akcija ili da bude vazdušnih udara ili nekih manje vidljivih, kao što su sajber napadi.

Najverovatniji korak koji će SAD preduzeti jeste da se obezbedi dodatna vojna podrška da bi se pomoglo Saudijskoj Arabiji da se brani od napada sa severa, jer je većina odbrane fokusirana na pretnje Huta u Jemenu prema jugu, dodaje AP.

Portparol Pentagona Džonatan Hofman je izjavio da su SAD s velikom sigurnošću uvereni da će zvaničnici utvrditi ko je tačno izveo napade prošlog vikenda.