NEMAČKE oružane snage po svemu sudeći imaju problem sa snavdevanjem vojnika novom obućom, otkriva Ministarstvo odbrane te zemlje, dok krivicu baca na “neefikasne proizvođače” koji će probiti rok za dve godine.

Odgovarajući na upit parlamenta, ministartvo je saopštilo da je nabavka dva para teških i jednog para lakih čizama po vojniku odloženo zbog “ograničenih kapaciteta industrije”.


Pročitajte još: BLAMAŽA SLOVENAČKE VOJSKE: Pokrali im municiju sa parkinga hotela


Projekat opremanja trupa počeo je 2016. i trebao je da se okonča sledeće godine, ali je pomeren za sredinu 2022.

Na pitanje novinara Tagesšpigela koliko vojnika trenutno raspolaže sa sva tri para čizama, iz ministarstva su odgovorili “samo nekoliko”.


Pročitajte još: NESREĆA U NEMAČKOJ: Sudarila se dva vojna aviona; Jedan pilot poginuo (VIDEO)


- Groteskno je da treba osam godina da se trupe opreme novom obućom. Ovo nije modno već bezbednosno pitanje. Zamislite da vatrogasci u papučama gase požare – ogorčena je poslanica Slobodne demokratske partije (FDP) Meri Agnes Štrak Cimerman koja je u Bundestagu podigla uzbunu oko ovog problema.

Ovo nije prvi “tragikomičan” slučaj u nemačkoj armiji koji je odjeknuo u stranim medijima. Naime već se dešavalo da su avioni prizemljeni zbog “klimavih šrafova” dok su borbena vozila izbacivali iz stroja “prašina i kamenje na putu”.

(rt.com)