PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

BILO je 48 minuta posle ponoći kada su u Savetu Evrope (SE) ukinute sankcije Rusiji uvedene posle pripajanja Krima. Poslanici parlamentarne skupštine SE usvojili su rezoluciju kojom je izglasan povratak ruskih poslanika u ovu najstariju i najširu aktivnu evropsku integracionu instituciju.

Posle višesatne rasprave i čak 220 uloženih amandmana, "za" je glasalo 118 poslanika, 62 je bilo "protiv", a 10 je bilo uzdržano. Savet Evrope je, zapravo, tražio izlaz iz situacije u kojoj najveća zemlja sveta nije imala predstavnike u organizaciji, ali nije plaćala ni članarinu, uz pretnju da će se potpuno povući. Jedno od formalnih objašnjenja je i da će pitanja ljudskih prava ponovo biti pod okriljem SE.

Finansijska situacija u SE je već uzdrmana. Sada se, s povratkom Rusa, očekuje da Moskva uplati i zaostale članarine od 75 miliona evra, uključujući i kamate.


PROČITAJTE JOŠ - Rusija ponovo ima pravo glasa u Savetu Evrope

Osamnaest ruskih predstavnika je već od utorka ujutro odmah zauzelo svoja mesta u poslaničkim klupama. Prema saznanjima "Novosti", ruski poslanici su još od ponedeljka bili u Strazburu, u očekivanju pozitivne vesti i bili su spremni da preuzmu dužnost.

No, to nije bilo po volji ukrajinskoj delegaciji, koja je odmah, iz protesta, odlučila da bojkotuje aktuelno zasedanje. Istovremeno su, zajedno sa gruzinskim i drugim poslanicima, pokrenuli zvaničnu proceduru osporavanja vraćanja mandata ruskim predstavnicima. Žalili su se zbog suštinskih i formalnih razloga. Za prvu žalbu im je bila potrebna podrška 30 poslanika iz pet zemalja, a za drugu 10 poslanika, takođe iz pet država. Statutarna komisija na osnovu toga treba da donese odluku, u roku od 24 sata, o kojoj će se ponovo izjašnjavati svi na plenarnom zasedanju, kao o prvoj tački današnjeg popodnevnog dela dnevnog reda.

Ruski poslanici bez obzira na to i dalje imaju pravo glasa, osim o ovoj odluci. Ukrajinci su poručili da će se vratiti u skupštinske klupe samo da bi glasali po ovom pitanju. Na osnovu atmosfere koja trenutno vlada u Savetu Evrope smatra se da žalbe protiv odluke o povratku Rusije nemaju nikakve izglede da budu usvojene.

IZBOR GENERALNOG SEKRETARA

U sredu veče će se glasati i o imenu novog generalnog sekretara umesto Torbjerna Jaglanda, kome ističe mandat. Ruskoj delegaciji je, kako ističu izvori "Novosti" iz Strazbura, bilo veoma stalo da o tome odlučuju, na šta sada imaju i pravo.