PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

OBEĆANE donacije za obnovu u požaru stradale Bogorodičine crkve u Parizu sporo pristižu. U fond za obnovu do sada je, dva meseca posle požara, ušlo tek oko 80 miliona evra, odnosno samo oko devet odsto od projektovane sume.

Još u trenutku dok su slike vatrene stihije koja guta čuvenu bogomolju obilazile svet, počela su da pljušte obećanja za donaciju. Govorilo se u tim trenucima da su prilozi dotakli sumu od milijardu evra, a kasnije je precizirano da je reč o 850 miliona.

Dve najbogatije francuske porodice, Arno i Pino, ponudile su, prva dvesta, a druga sto miliona evra. Istovremeno su se odrekle poreskih olakšica za donacije. Ove najveće mecene su u međuvremenu stavile do znanja da će fondovi pristizati pomalo.

Pročitajte još - KATEDRALA NOTR DAM IPAK SPAŠENA: Nema krivca za razorni požar!

Konkretno, davaće se onoliko koliko bude potrebno, kako radovi budu napredovali. Veliki darodavci žele da se uvere gde tačno ide njihov novac, a nisu ni u mogućnosti da odmah odvoje tolike sume. Do sada su sigurno stigle donacije uglavnom privatnih lica i malih darodavaca, koji su poslali čekove i novčane priloge.

Priča se i da su neki donori naknadno uslovili svoju pomoć time da se Bogorodičina crkva restaurira identično originalu, onako kakvom je pamte Francuzi i mnogobrojni turisti iz celog sveta. Postoje, naime, ideje i da se srušeni toranj napravi u pojednostavljenom i modernom stilu.

Pročitajte još - KATEDRALA OSVANULA U PEPELU: Požar u Notr Damu ugašen; Alarm se dva puta oglasio; Svetski lideri nude pomoć u obnovi (FOTO, VIDEO)

Zasada radovi još nisu počeli. Još uvek se utvrđuje stepen oštećenja celokupnog zdanja, a pozitivan znak je da nedavna oluja nije pokazala dodatne anomalije. Cilj francuskih vlasti je da obnova bude gotova u rekordnom roku, za Olimpijske igre koje će u Gradu svetlosti biti organizovane 2024. godine.

RASPODELA OBEĆANOG

OD ukupno 850 obećanih miliona, 650 je namenjeno Fondaciji Francuske, Fondaciji za zaštitu baštine, Fondaciji Notr Dam i Centru za nacionalne spomenike, a 200 miliona direktno državi.