Najnovije povećanje tarifa američkog predsednika Donalda Trampa i planovi Pekinga da se tome suprotstave, ugrožavaju poslovanje američkih kompanija u Kini.

Skoro tri četvrtine ili 74,9 odsto od gotovo 250 ispitanika, koji su učestvovovali u anketi sprovedenoj od 16. maja do 20. maja, kaže da povećanje američkih i kineskih tarifa ima negativan uticaj na njihovo poslovanje, navodi se u izveštaju koji su danas objavile AmCham u Šangaju i AmCham u Kini, sa sedištem u Pekingu.

"Negativan uticaj tarifa je očigledan i narušava konkurentnost američkih kompanija u Kini", navodi se u zajedničkom izveštaju, a prenosi CNBC.

Jedan od pet ispitanika tvrdi i da su američke kompanije suočene sa pojačanim inspekcijama i sporijim carinskim postupcima.

PROČITAJTE JOŠ - TRAMP O TRGOVINSKOM RATU SA KINOM: Mi uvek pobeđujemo

Od učesnika u istraživanju, 61,6 odsto je iz sektora proizvodnje, 25,5 odsto iz sektora usluga, 3,8 odsto iz maloprodaje i distribucije, a 9,6 odsto iz drugih industrija.

Nedavno se, kako ocenjuje CNBC, činilo da su dve najveće svetske ekonomije blizu dogovora koji bi razrešio trgovinski spor, ali su se te nade brzo raspršile početkom ovog meseca.

PROČITAJTE JOŠ -  Tramp najavljuje nove tarife na kinesku robu

Zvanični Vašington je 10. maja povećao tarife na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara na 25 odsto sa 10 odsto, a zvanični Peking je reagovao par dana kasnije najavom uvođenja carina od 5,0 do 25,0 odsto na 60 milijardi dolara vredne američke proizvode od 1. juna.

U zajedničkom izveštaju amertičkih privrednih komora se navodi i da je najteža posledica međusobnih tarifa smanjena tražnja za proizvodima, a potom rast troškova proizvodnje.

ADIDAS I NAJK TRAMPU: IZUZMITE OBUĆU SA LISTE TARIFA

Više od 170 proizvođača i distributera obuće, među kojima su i Najk, Adidas, Ander Armor (UA), Puma, uputili su pismo Beloj kući tražeći od predsednika Donalda Trampa da izuzme obuću sa najnovije liste uvoznih proizvoda iz Kine, koji su na meti eventualnog novog povećanja tarifa.

Pismo je usledilo nakon što je prošle sedmice Vašington objavio novu listu uvozne robe iz Kine, vredne oko 300 milijardi dolara, koja bi mogla da bude pogođena povećanjem carina od 25 odsto, ako Tramp odluči da realizuje svoju pretnju, prenosi tv mreža CNBC.

Na listi se nalazi obuća proizvedena u Kini - od patika do sandala, cipela za golf, čizama do skijaških cipela.

Udruženje "Distributeri obuće i trgovci na malo Amerike" (FDRA), procenili su da bi tarife mogle da koštaju kupce cipela više od 7,0 milijardi dolara svake godine.

FDRA navodi da bi cena popularnog modela platnenih "skejt" patika, koje trenutno koštaju 49,99 dolara, sa tarifom od 25 odsto mogla da poraste na 65,57 dolara, klasične lovačke čizme bi poskupele sa 190 na 248,56 dolara, dok bi sportske patike za trening mogle da skoče sa 150 dolara na 206,25 dolara.

U pismu upućenom Trampu u ponedeljak, stotine proizvođača i trgovaca na malo zatražilo je da "obuća odmah bude uklonjena" sa liste potencijalno viših carina.

Dok su američke tarife na svu robu široke potrošnje u proseku samo 1,9 odsto, na obućui one prosečno iznose 11,3 odsto, pri čemu na neke artikle dostižu čak nivo od 67,5 procenata. Dodatno 25-procentno povećanje dažbine na ovaj najviši iznos značilo bi da neke američke radničke porodice treba da plaćaju gotovo 100-postotnu carinu na svoje cipele. To je neshvatljivo", piše u pismu.

Američki uvoz obuće iz Kine iznosio je porošle godine 11,4 milijarde dolara, prema statističkim podacima, što ilustruje koliko se ta industrija oslanja na ovu azijsku zemlju zbog jeftinije, ali kvalifikovane radne snage.

Najk, Adidas i Ander Armor, pored ostalih proizvođača sportske obuće, postepeno smanjuju oslanjanje na Kinu, prebacujući proizvodnju na druge destinacije poput Vijetnama, prenosi CNBC.