LIDER albanske opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša pozvao je učesnike protesta u Tirani da se i u ponedeljak pojave na protestu kako bi svrgli sa vlasti "kriminalnu huntu" premijera Edija Rame, koga je nazvao "balkanskim Madurom". Rama je osudio ponašanje demonstranata koji su prethodnih dana gađali policajce i državne institucije Molotovljevim koktelima navodeći da je "Albanija oštećena", ali Baša insistira da kriminalci koji su ukrali glasove građana i kriminalizovani političari moraju u zatvor.

- "Maduro Balkana" dobiće u ponedeljak na protestu od građana šta je zaslužio. Varvarsko nasilje protiv hiljada demonstranata dobiće svoj odgovor u ponedeljak od ujedinjenih građana. Hvala građanima što su se pridružili našoj borbi ne za moć, već za okončanje kriminalne hunte - rekao je Baša ispred Direktorata policije u Tirani, gde su protestovali zbog hapšenja višeg partijskog zvaničnika.

Policija je saopštila da je uhapsila 50 osoba, dok je 31 privedena, pa puštena zbog napada na policiju i javne ustanove. Pojedini učesnici protesta, među kojima je bila i grupa sa maskiranim licima, gađala je Molotovljevim koktalima, petardama i farbom ulaz zgrade vlade, a kasnije i parlamenta. Policija je ispalila suzavac kada je grupa demonstranata probila policijski kordon i krenula ka zgradi vlade izpred koje je buknula vatra. Bilo je povređenih sa obe strane - desetak policajaca i nekoliko demonstranata.

Rama je poručio lideru opozicije i njegovim pristalicama da ne mogu da naškode ni premijeru ni vladi, ali da takve akcije nanose štetu samo Albaniji. Predsednik Iljir Meta pozvao je učesnike protesta da "izbegavaju nasilničko ponašanje i sukobe". Ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj je na "Tviteru" poručio da "demokratiju ne grade Molotovljevi kokteli, čiji je cilj uništenje Albanije".

Lider opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je da je opozicija "odlučna da nastavi da vodi veću i odlučniju bitku dok god vlada drži Albaniju odvojenom od Evrope".

Demonstranti probijaju barikade


Opozicioni poslanici napustili su parlament u znak protesta, ali su mnoga njihova mesta popunili drugi opozicioni kandidati. Vladajući socijalisti imaju 74 mesta u parlamentu, koji broji 140 poslanika.


SAD I EU OSUĐUJU NASILjE

AMERIČKA ambasada u Albaniji i Organizacija za stabilnost i saradnju u Evropi osudila je nasilje na protestima, dok je kancelarija EU u Tirani apelovala na smirivanje situacije i pozvala demonstrante i njihove političke lidere da pokažu "odgovornost i uzdržanost". "Različiti politički stavovi moraju da se rešavaju kroz debatu i dijalog", navela je kancelarija EU.


U demonstracijama povređeno mnogo ljudi / Foto AP