Saudijska Arabija planira da smanji izvoz sirove nafte u aprilu na ispod 7,0 miliona barela dnevno (bpd), što je znatno ispod uobičajenih 10 miliona barela dnevno, kako bi "icrpila" preveliku ponudu na tržištu i podržala cene "crnog zlata", izjavio je jedan saudijski zvaničnik.

Isporuke koje je za april isplanirala saudijska državna naftna kompanija Aramko manje su za 635.000 barela dnevno u odnosu na narudžbine kupaca - rafinerija i drugih klijenata, rekao je neimenovani saudijski zvaničnik, a prenosi agencija Rojters.

PROČITAJTE JOŠ: Cene nafte srljaju i dalje

"Uprkos veoma snažnoj tražnji prekomorskih kupaca za više od 7,6 miliona barela dnevno, potrošačima će biti isporučivano manje od sedam miliona barela dnevno", dodao je on.

Martovski izvoz nafte iz Saudijske Arabije će, prema njegovim rečima, takođe biti ispod 7,0 miliona barela nafte.

PROČITAJTE JOŠ: Trgovinsko "primirje" SAD i Kine vinulo cene nafte i akcija

Naveo je takođe da će aprilska proizvodnja biti niža i u odnosu na kvotu od 10,311 miliona barela dnevno, koja je utvrđena za kraljevinu sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju prozivodnje.

OPEK i drugi proizvođači nafte, kao što je Rusija, dogovorili su se u decembru prošle godine da srežu isporuke za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara tokom šest meseci.