Predsednik Demokratske Stranke Albanije, Ljuljzim Baša optužio je danas albanskog premijera Edija Ramu da je "balkanski Maduro", te da je "vođa narkokartela".


"Albanija će imati budućnost, ali neće pripadati lopovima, oligarsima, narko dilerima i neće pripadati coveku koji nam je doneo ovu crnu ljagu, vođu bandi Ediju Rami", rekao je Beriša na današnjem proterstu u Tirani demonstrantima, dok je masa uzvikala "Rama odlazi" i "Albanija kao Evropa".

On je pozvao građane da ustanu protiv premijera Edija Rame, nakon što je Nacionalni Savet te stranke odlučio da poslanici spale svoje mandate i daju ostavke.

Nakon protesta koji je odrzan na glavnom trgu u Tirani poslanici Demokratske Stranke su pošli da skupštini, a Baša se obratio jos jednom demonstranima i pozvao je sve gradove Albanije na "ustanak protiv vlasti".

PROČITAJTE JOŠ: PROTESTI U ALBANIJI: Sukob policije i pristalica opozicije, ima povređenih

"Od danas mi smo obični građani sa vama i za vas. Krenuli smo putanjom nade dok naša ideja evropske Albanije ne postane realnost", rekao je Baša.


Ljuljzim Baša, foto Ap


Protesti u Albaniji su odrzani i ranije tokom nedelje kada su demonstranti pokušali da upadnu u kancelariju predsednika vlade Albanije i kada je doslo do sukoba s policijom u kojima je povređeno više desetina učesnika, novinara i policajaca.

Albanija ima dve jake politicke partije, Socijalističku koju vodi Rama, Demokratsku Stranku, kao najjaču opozicionu partiju i Socialistički Pokret za integraciju predsednika Iljira Mete, koji se takođe nekoliko puta okrenuo protiv premijera Rame.

Ljuljzim Baša je bivši albanski ministar spoljnih poslova i nasledio je dugogodisnjeg premijera i predsednika Saljija Berišu na poziciji predsednika stranke, dok je Beriša sada počasni predsednik.

foto Ap

Baša je studirao u inostranstvu i radio je i u UNMIK-u u Prištini.