MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Rusija ne želi konfrontaciju, spremna je za dijalog, ali neće više da kuca na zatvorena vrata. Graditi odnose sa Rusijom znači nalaziti zajednička rešenja, i to o najsloženijim pitanjima, a ne pokušavati da se diktiraju uslovi. Antiruska politika ne odgovara interesima SAD. Neka proračunaju domet i brzinu ruskih sistema naoružanja, pa neka onda donose odluke.

Ovo je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju političkoj i društevnoj eliti, kao i celom narodu. Govor su direktno prenosili glavni TV kanali.

Putin je ponovio da Rusija ne namerava da prva postavi rakete u evropskom delu svoje teritorije, ali ako to budu učinili Amerikanci, Rusija će biti prinuđena da razmesti naoružanje kako bi mogla da gađa ne samo teritorije gde su razmešteni raketni sistemi, već i teritorije gde se nalaze centri za donošenje takvih odluka. Rusija ne želi eskalaciju tenzija, ali je neophodno da ne dođe do bilo kakvih iluzija, jer će odgovor biti recipročan.

Ruski predsednik je rekao da je počela serijska proizvodnja hipersoničnog kompleksa "Avangard", kao i teške rakete "sarmat". Najnovija oružja "Peresvet" i "Kindžal" pokazala su efikasnost, a uspešno ispitivanje prošao je i "Burevestnik", dok će "Posejdon" biti spušten u vodu u prvom kvartalu ove godine. Posebnu pažnju poklonio je hipersoničnoj raketi "cirkon", koja leti brzinom od devet mahova.

Pročitajte još - Ameriku sada plaše brze ruske rakete

Nova ruska hipersonična raketa "cirkon" namenjena je, inače, za gađanje ciljeva u vodi, ali i na kopnu. Neki su je na Zapadu već prozvali ubicom nosača aviona. Njena glavna odlika je velika brzina, a može se lansirati sa brodova i podmornica. Domet "cirkona" je veći od hiljadu kilometara, a očekuje se da će njegova serijska proizvodnja početi 2021. godine.

Što se tiče izlaska SAD iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa, Putin je rekao da ga je Vašington prekršio dovođenjem u Evropu raketa presretača čije lansirne rampe mogu da se koriste i za "tomahavke".

Ruski predsednik je naglasio da želi normalizaciju političkih i ekonomskih odnosa sa EU. Rekao je da će biti nastavljeni pregovori za potpisivanje mirovnog dogovora sa Japanom i objasnio da taj dogovor treba da bude obostrano prihvatljiv.

Veći deo govora Putin je posvetio unutrašnjopolitičkim problemima i njihovom sporom rešavanju. Glavni zadatak je, kazao je, da se sačuva narod i podrže porodice. On je upozorio na novi pad nataliteta i predložio mere za povećanje rađanja. Takođe je predložio i mere za smanjenje siromaštva, poboljšanje zdravstvenog sistema i obrazovanja.

Vladimir Putin Foto Kremlin

Za rast ekonomije Putin je izdvojio četiri prioriteta - rast produktivnosti, povećanje izvoza, poboljšanje poslovne klime, kao i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja. Inače, Putin smatra da Rusija ima istorijsku šansu da poboljša uslove za biznis, pre svega u oblasti IT. Posebno je važno, kazao je Putin, da znanje koje je Rusija dobila prilikom razvoja novog oružja treba sada preusmeriti na društvenu sferu - potrebni su veliki projekti kada je reč o razvoju genetike, ali i veštačke inteligencije.

Pročitajte još - Hipersonične rakete - nova opasnost od strateškog rata

Ruski novinari su, inače, očekivali da će Putin oboriti rekord po dužini govora, ali se prognoza nije obistinila. Putin je govorio sat i 27 minuta, a čak 33 puta prekidan je aplauzima poslanika.

NATO NEMA ODGOVOR

Strani vojni eksperti tvrde da NATO nema efikasnu odbranu protiv rakete "cirkon". Američki obaveštajci tvrde da je od 2015. ta raketa već pet puta isprobana, poslednji put 10. decembra 2018. godine. Britanski list "Dejli miror" tvrdi da "cirkon" može da potopi i dva najnovija britanska nosača aviona koji koštaju šest milijardi funti. Britanci priznaju da nemaju sredstva kojim bi se štitili od "cirkona". Inače, Britanci su očekivali da će raketa leteti brzinom do sedam mahova, međutim njena brzina je do devet mahova.

12 MINUTA DO MOSKVE

Ako Amerikanci dovezu rakete srednjeg dometa u Evropu, to će pogoršati međunarodnu situaciju i međunarodnu bezbednost. Biće to pretnja za Rusiju, jer neke od tih raketa mogu da stignu do Moskve za 10 do 12 minuta. U takvom slučaju mi bismo bili prisiljeni da razmotrimo uzvratne mere. Reći ću otvoreno šta to znači. Rusija će morati da napravi i postavi takvo oružje kojim će moći da se gađaju ne samo teritorije odakle preti neposredna opasnost, već i teritorija gde su centri upravljanja.