Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio je danas da bi Izrael mogao da cilja milicije koje podržava Iran širom Bliskog istoka.

"Naše rakete mogu da putuju vrlo daleko i da se suprotstave svakom neprijatelju, uključujući saveznike Irana u našem regionu", rekao je on u pomorskoj bazi u Haifi dan nakon što je visoki iranski komandant zapretio da će sravniti sa zemljom taj grad ako SAD napadnu Islamsku Republiku Iran.

Pročitajte još:NOVA AGRESIJA: Izrael bombardovao sirijsku bolnicu

Netanjahu koji je takođe ministar odbrane je objasnio da Izrael "stalno deluje u skladu s potrebom da spreči Iran i njegove saveznike da se učvrste duž severne granice (Izraela) i u širem regionu".

Iranski saveznici u regionu su libanski Hezbolah, nekoliko ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze i šiitske milicije u Iraku, navode izraelski mediji.

Pročitajte još:RUSIJA UPOZORILA IZRAEL: Prestanite sa proizvoljnim napadima na Siriju

Netanjahuov biro je objavio njegovu fotografiju u bazi s oficirima uprkos nedavnoj instrukciji vrhovnog tužioca da premijer ne sme da koristi slike s vojncima da se to ne bi shvatilo kao izborna propagadna pred prevremene izbore zakazane za 9. april.

Foto Tanjug/ApU ponedeljak je visoki komandant iranske Revolucionarne garde na mitingu povodom 40- godišnjice Islamske revolucije rekao da će Iran zbrisati Haifu i Tel Aviv ako SAD pokrenju napad na njegovu zemlju.

Netanjahu je nekoliko sati upozorio da će, ako Iran napravi "užasnu grešku" da napadne Izrael to biti "poslednja proslava godišnjica revolucije".

U ponedeljak je bilo i zveštaja o granatiranju iz izraelskih tenkova regiona Kuneitra kraj granice sa Sirijom.

Sirijski mediji su javili da je granatirana bolnica u Kuneitri i jedna osmatračnica i da su obe mete u demilitarizovaj zoni koje odvajaju dve zemlje. Izraelska vojska nije komentarisala te izveštaje.