Nekoliko pregovarača iz demokratske i republikanske partije u američkom Kongresu postiglo je principijelni dogovor o finansiranju vlade i izbegavanju novog zatvaranja vlade krajem ove nedelje, javlja Glas Amerike.

Međutim, kako se navodi, niko od pregovarača nije želeo da iznosi detalje o sporazumu, niti da kaže da li će predsednik SAD Donald Tramp dobiti sav novac koji traži za izgradnju za izgradnju zida duž južne američke granice.

Demokrate su ponudile određena sredstva za graničnu bezbednost, ali značajno manje nego što je Tramp želeo za zid.

Bela kuća i poslanici imaju rok do petka, kada će ponovo biti iscrpljena sredstva za finansiranje operacija oko četvrtine federalne vlade, da izbegnu novo delimično zatvaranje.

Poslednje delimično zatvaranje vlade, koje je trajalo rekordnih 35 dana, završeno je pre manje od tri nedelje - 25. januara.

Pročitajte još - ZID ZAUSTAVIO PLATE: Deo američke vlade radi bez naknade

U međuvremenu, predsednik Donald Tramp je sinoć na skupu u Teksasu rekao da će zid ka Meksiku sprečiti ljude da ilegalno ulaze u SAD.

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mik Malvejni rekao je za En-Bi-Si njuz da novo zatvaranje vlade "apsoilutno ne može" da se isključi.

"Predsednik zaista veruje da imamo krizu nacionalne bezbednosti i humanitarnu krizu na granici i uradiće nešto tim povodom. Uradiće sve što mu zakon dozvoljava da osigura tu granicu", rekao je Malvejni.

On je dodao da ukoliko Tramp ne bude dobio novca koliko želi, najverovatnije će pokušati da pronađe novac na drugom mestu, tako što će, kako je naveo, upotrebiti neka druga sredstva iz budžeta, što je potez na koji ce demokrate sigurno reagovati pravnim izazovima.

Tramp nije javno rekao koliko bi novca prihvatio kao kompromis za izgradnju barijere duž relativno malopg dela ogromne američko-meskičke granice, koja se proteže na 3.200 kilometara.

Pročitajte još - AMERIKANCI NE ŽALE NOVAC: Za tri dana skupljeno više od tri miliona dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom

Napori američkog Kongresa da se razreši spor oko finansiranja pogranične bezbednosti pojačani su u petak, a zašli su i u vikend pošto kongresni odbor nastoji da se do ponedeljka postigne dogovor.

Tramp je 25. januara pristao da okonča najdužu delimičnu blokadu rada federalne vlade, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Umesto toga, postignut je dogovor o tronedeljnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vreme da reše spor što se tiče bezbednosti na granici.

TRAMP: U SVAKOM SLUČAJU GRADIMO ZID PREMA MEKSIKU

Američki predsednik Donald Tramp neće odustati od svog obećanja da izgradi zid na granici sa Meksikom.

"Gradimo zid u svakom slučaju", rekao je Tramp na skupu u Teksasu,u vreme kada je objavljeno da je postignut principijelni dogovor o finansiranju vlade i izbegavanju novog zatvaranja vlade, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp, međutim, nije rekao da li će podržati sporazum.

On tvrdi da je barijera, koja razdvaja El Paso i Meksiko, učinila grad bezbednijim, što međutim ne podržavaju federalne statistike, navodi AP.