UKOLIKO do izlaska Velike Britanije iz EU dođe bez sporazuma, kraljevska porodica, uključujući i kraljicu Elizabetu, biće evakuisana po hitnom postupku. Britanski zvaničnici ponovo su aktivirali plan evakuacije pripadnika kraljevske dinastije u slučaju velikih nereda.

Prema navodima britanskog lista "Sandej tajms", ovi planovi postoje još od Hladnog rata i biće upotrebljeni u slučaju građanskih nemira, ako dođe do "bregzita" bez ikakvog dogovora. List se poziva na neimenovani izvor iz kabineta premijerke Tereze Mej i dodaje da bi bezbedna lokacija, svakako, bila van Londona.

Konzervativni poslanik i pristalica "bregzita" Džejkob Ris-Mog, prokomentarisao je da planovi pokazuju nepotrebnu paniku zvaničnika zbog mogućnosti izlaska Britanije iz EU bez ikakvog dogovora. On podseća da su članovi kraljevske porodice ostajali u Londonu tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je da bi želeo da Velika Britanija odustane od "bregzita", iako smatra da je takav ishod malo verovatan. Mas je u intervjuu za "Funke medija grupu" ponovio da je pozicija EU i dalje takva da neće doći do novih pregovora sa Britanijom po pitanju dogovora o "bregzitu".

PROČITAJTE I: Ima li izlaza za "bregzit"?


- Sporazum koji smo izdejstvovali s Britanijom već je kompromis, pogotovo kada se uzmu u obzir odredbe u vezi sa Severnom Irskom - kazao je Mas. - Ne možemo da rizikujemo ponovni konflikt u Severnoj Irskoj.

Britanski parlament je zatražio izmene sporazuma, ali je EU kategorično odbacila nove pregovore. Britanski parlament se ne slaže sa dogovorenim mehanizom "bezbednosne mreže" između Irske i Severne Irske koja je deo Velike Britanije.

KRALjICA

BIVŠI policajac Dai Dejvis, koji je bio zadužen za zaštitu kraljevske porodice, smatra da će kraljica ipak biti evakuisana. - Ako bude problema u Londonu, jasno je da će kraljevska porodica morati da bude evakuisana sa glavnih lokacija - kazao je Dejvis.