EVROPSKI parlament priznao je danas venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvajdoa za predsednika Venecuele, ignorišući Nikolasa Madura kome teče drugi mandat na ovoj funkciji.

- Mi iz Evrope možemo da promenimo venecuelanski režim i pojasnimo da tirani nikad neće prikazati demokratske mogućnosti - poručio je španski poslanik u EU Esteban Gonzalez Pons.


PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO JE MOĆNA VOJSKA VENECUELE: Opremljena modernim naoružanjem; Udarna pesnica - ruski lovci

Evropa je, tako, otišla korak dalje nego SAD u podršci glavnom Madurovom protivniku, koji se prošle nedelje proglasio za privremenog predsednika Venecuele. Gvajdo je prethodno od Vašingtona dobio ovlašćenje da upravlja venecuelanskim kapitalom u američkim bankama i institucijama, ali je te planove osujetila zabrana izlaska iz zemlje.

Još veća prašina podigla se oko imovine Venecuele u zemlji. Buknule su spekulacije da je ruski avion sleteo u Karakas sa namerom da u Rusiju prebaci 20 tona zlata u polugama. To je lansirao Hose Gera, član opozicione Nacionalne skupštine i nekadašnji ekspert u centralnoj banci, uz objašnjenje da su ga informisali aktuelni bankarski zvaničnici.

Moskva je demantovala i spekulacije da su ruske trupe već razmeštene po Venecueli. Portparolka MIP Marija Zaharova rekla je da nisu tačne priče da Rusija planira da evakuiše svoje diplomate i građane iz Venecuele.

Huan Gvajdo

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je danas da venecuelanske vlasti moraju odmah da oslobode tri uhapšena novinara i vozača državne novinske agencije EFE. Kolumbijski fotograf Leonardo Munjos nestao je u sredu ujutru u Karakasu, a uhapšena su i dva novinara, jedan iz Španije, drugi iz Kolumbije.


PROČITAJTE JOŠ: AP: Zašto je ruski avion sleteo u Venecuelu?

U MOSKVI DEMANTUJU UMEŠANOST U TRANSAKCIJE KARAKASA

ZLATO VENECUELE NIJE BILO U RUSIJI

PREDSEDNICA Centralne banke Rusije Elvira Nabijulina (na slici) demantovala je tvrdnje kako se zlato Venecuele čuvalo u Rusiji. Moskovski opozicioni list "Novaja gazeta" danas je objavio tekst o tome kako je navodno u januaru ruski teretni avion dva puta leteo natovaren zlatnim rezervama Venecuele u Arapske Emirate. Po toj priči zlato je prodato za dolare koji su zatim bili dostavljeni u Karakas.

"Nezavisimaja gazeta" je pisala da je u januaru 2019. u Centralnoj banci Rusije na čuvanju bilo 30 tona zlata Venecuele. Novinari su tvrdili da je veliki deo zlatnih rezervi spomenute južnoameričke zemlje bio u Moskvi, a preostali deo u Londonu. (B. V.)

GUTEREŠ: UN SPREMNE DA POVEĆAJU AKTIVNOSTI U VENECUELI

NjUJORK (Tanjug) - U odgovoru na pismo, koje je putem Tvitera uputio opozicioni lider Huan Gvaido, generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovo je ponudio svoju pomoć za pronalazak političkog rešenja za aktuelnu krizu u Venecueli, ističući da je zabrinut zbog situacije i njenog uticaja po narod u toj zemlji.

Gvaido, koji se prošle nedelje proglasio privremenim predsednikom, u pismu, datiranom na 26. januar, zatražio je međunarodnu humanitranu pomoć, pod koordinacijom UN, prenosi AP.

Portparolka UN Stefani Dujarik rekla je da je Gutereš naveo u odgovoru da su Ujedinjene nacije "spremne da povećaju svoje aktivnosti u Venecueli u oblastima humanitarne pomoći i razvoja".

Ona je, međutim, naglasila da je Gutereš rekao Gvaidu da su UN-u za to potrebni "pristanak i saradnja" vlade Nikolasa Madura, kojeg priznaju UN.

Dujarik rekla da Gutereš ponovo naglasio da o priznavanju vlada odlučuje Generalna skupština UN, koju čine 193 države članice, a ne generalni sekretar.