Posle mediteranskog uragana Zorba koji je nedavno pogodio Grčku, tokom predstojećeg vikenda mogao bi da se pojavi još jedan.

Mediteranski uragan ili mediken relativno je retka pojava na Sredozemlju, međutim, neki meteorološki modeli predviđaju da će se ovog vikenda nad Tirenskim morem, zapadno od Italije, razviti novi mediken.

Pročitajte još: RETKI URAGAN ZORBAS POGODIO MEDITERAN: Oluja zahvatila jug Grčke, pomorski saobraćaj u prekidu (VIDEO)

Prema prognozi meteo stranice Severe Weather Europe, oblačna masa koja rotira nad južnim Mediteranom donela je ekstremne količine kiše.

Prema meteorološkom modelu ARPEGE, danas prepodne moguć je razvoj sekundarnog ciklona na severu Sicilije, koji će ojačati i kretati se ka severu, a pretpostavlja se da bi moglo da se radi o toplom jezgru novog mediteranskog uragana.

Pročitajte još: KATAKLIZMA U GRČKOJ: Skijatos potpuno potopljen, akcija spasavanja u toku; Na Eviji nestalo troje ljudi(VIDEO)

Iako neki drugi modeli poput ICON-EU i ECMWF ne predviđaju razvijanje sistema toplog jezgra, oba modela sugerišu razvoj novog ciklona iznad Sardinije.

Kako se navodi, da li će se razviti novi uragan ili ne zavisi od pozicije centra ciklona - ako središte ciklona ostane iznad kopna bez priliva toplog vazduha iz smera Tirenskog mora, mediken se neće razviti, prenosi Index.hr.