MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


HOĆE li cena nafte koja je već prešla 80 dolara po barelu uskoro brzo početi da raste i do kraja godine dostigne čak 100 dolara, pitanje je o kojem ne raspravljaju samo veliki kupci i ekonomisti, nego i vlada u Kremlju jer od prodaje "crnog zlata" i gasa Rusija puni u velikoj meri svoj državni budžet.

Zbog toga se ova tema našla i na panelu u okviru "Ruske energetske nedelje" gde se nalazio i predsednik Vladimir Putin.

PROČITAJTE JOŠ: Putin: Ne želim da Evropa bude kao Bugarska, koja je odbacila svoje nacionalne interese i “Južni tok”

- Nas zadovoljava cena od 65 do 75 dolara po barelu.Sadašnja cena nafte uglavnom je rezultat onoga što čini američka administracija. Sankcije protiv Irana, Venecuele, razaranje Libije, uticali su na cenu energenata - objasnio je Putin koji ističe da su cene nafte i gasa jako povezane sa politikom.

PROČITAJTE JOŠ: Iran preti blokadom isporuke nafte u Persijskom zalivu

Prognoza predsednika Rusije je da će potražnja za naftom i gasom u bližoj budućnosti stalno rasti, pre svega u azijsko-pacifičkom regionu, mada tražnja raste i u Evropi i SAD.Prednost Rusije su ne samo velike rezerve priirodnog gasa nego i infrastruktura za njegov transport, što omogućava stabilan izvoz.

I ekonomisti veruju da će cena energenata zavisti od toga kakve će biti posledice američkih sankcija prema Iranu i šta će se dogoditi sa Venecuelom. Sankcije protiv izvoza iranske nafte stupiće na snagu u novembru.

U Evropskoj uniji poručuju da će oni sačuvati svoj uvoz nafte iz Irana. Japan kao veliki uvoznik nafte je tradicionalno protiv sankcija na energente. I Indija, kao veliki uvoznik nafte, je zainteresovana za stabilnu cenu.

Putin tvrdi da će Rusija realizovati projekt gasovoda "Severni tok 2" svojim sredstvima. Ruski predsednik je upozorio Evropljanje da ne ponove grešku koju su napravili Bugari kada su u zadnji trenutak odustali od gradnje "Južnog toka", mada su na tranzitu ruskog gasa trebali godišnje da zarađuju od 400 do 500 miliona dolara.

- Bugarska je popustila pod pritiskom pa su odustali od projekta - kazao je Putin. - Ne bih voleo da sva Evropa bude slična Bugarskoj.

Putin je pomenuo i pritisak SAD na Evropu da ne kupuju ruski gas nego Američki.

- Ja razumem Donalda Trampa, on se bori za interese svoje zemlje i biznisa - rekao je ruski predsednik. - Ali američki gas koji nude Evropi je punih 30 posto skuplji od ruskog.

UGALj NE GUBI SJAJ

- PRE samo deset godina malo ko je verovao da ugalj ima budućnost i da će se prodavati, a sada vidimo kako izvoz stalno raste, pre svega u azijsko-pacifičkom regionu - rekao je Putin.