Snažna oluja "Medikejn", koju Grci zovu "Zorba", donela je jugu Grčke obilne padavine koje su izazvale poplave na Peloponezu, a ponegde je u prekidu i pomorski saobraćaj.

Službe civilne zaštite ostaju u pripravnosti u većem delu zemlje, uprkos tome što oluja gubi na snazi kako se pomera prema istoku, prenosi AP.

Olujno nevreme je pogodilo jugozapadni deo Peloponeza sa udarima vetra i do 90 kilometara na čas, a zatim je prešlo na severoistočni deo poluostrva u pravcu Atine.

Meštani priobalnog sela Nea Kois na istoku Peloponeza su evakuisani. Selo je delimično poplavljeno i bez struje. U drugim delovima Peloponeza izlile su se reke, a prijavljena je i izvesna šteta.

Grčka vatrogasna služba navela je da je dobila pozive građana i iz okoline Korinta koji su tražili pomoć u spasavanju ljudi iz automobila zarobljenih na potopljenim ulicama i evakuaciju ljudi.

Obustavljeni su svi polasci trajekta iz luka oko Atine.

Policija navodi da je zbog poplava saobraćaj na glavnom autoputu od Atine do Peloponeza u prekidu na deonici oko 54 kilometra zapadno od prestonice.

Kako su pisali američki mediji, radi se o hibridnoj oluji koju često nazivaju "Medikejn" (Mediterranean + hurricane, srpski "Medigan" - Mediteran + uragan).JUG ITALIJE: ZORBAS NANEO VELIKU ŠETETU I EVAKUACIJU STANOVNIŠTVA

Na obalama Malte, kao i regiona Kalabrije i Sicilije na jugu Italije nevreme koje je doneo retki mediteranski uragan (Medigan) nazvan "Zorbas" noćas je nanelo veliku štetu i izazvalo evakuacije stanovništva, a grčki regioni Peloponeza i Atike iščekuju danas glavni udar oluje.
Italijanski mediji prenose da su u Kataniji na Siciliji obalu udarali talasi visoki četiri metra koji su potpuno uništili ležaljke na plažama. Navodi se da je velika šteta zabeležena u sicilijanskim mestima Rokalumera kod Mesine i Sampjeri kod Raguze, gde je evakuisano priobalno područje mesta Marina di Modika.

U Kataniji, jednom od većih gradova Sicilije, spasioci su u petak morali da izvlače ljude iz automobila koji su se našli u nevolji, a nevreme je kidalo i obaralo drveće. Ribari su očajnički pokušavali da spasu barke koje su ostavili u manjoj lokalnoj luci.