Zapadne zemlje ne žele pobedu nad poslednjim uporištem terorista u Siriji, izjavio je u petak stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN.


Imamo čvrst utisak da naši zapadni partneri podižu histeriju oko Idliba i da zajedničkim naporima teže da ne dopuste pad poslednje velike terorističke enklave u Siriji“, rekao je Nebenzja.


Prema njegovim rečima, Ujedinjene nacije moraju bez odlaganja da se posvete pitanjima isporuke naoružanja teroristima u Siriji.


Otkud teroristima takva količina inostrane vojne produkcije? Direktno od proizvođača? Ili od takozvane umerene opozicije, koja nema poteškoće sa spoljnom podrškom? To pitanje zahteva neodložnu analizu u okviru profesionalnih struktura UN“, rekao je Nebenzja.


PROČITAJTE JOŠ: RUSIJA O RATU U SIRIJI: Amerika štiti teroriste


On je saopštio da su „četvrtog septembra ruski avioni bombardovali potvđene objekte Nusra fronta u provinciji Idlib, daleko od naseljenih mesta“.


Ciljevi su bila skladišta, u kojima su se čuvale bespilotne letelice, kao i eksploziv za njih, a uništeno je i skladište s prenosivim raketnim kompleksima“, naveo je Nebenzja.


Ruski diplomata je upozorio da nekoliko desetina bandistkih formacija, u kojima je oko 50.000 terorista, deluje u oblasti sirijskog Idliba.


Sirijska armija u ovom trenutku praktično nema kontrolu nad teritorijom u severozapadnoj provinciji Idlib. Tamo su borci naoružane opozicije, kao i teroristi niza organizacija koji povremeno napadaju položaje sirijskih vladinih snaga.


(rs.sputniknews.com)