Najmanje 10 ljudi je preminulo, dok je desetinama pozlilo nakon što su jeli otrovnu hranu na sahrani u peruanskim Andima, saopštile su danas lokalne vlasti.

Hrana je najverovatnije sadržala organofosfate, porodicu hemikalija koje se koriste u pesticidima, izjavila je danas ministarka zdravlja Silvija Pesah za lokalnu televiziju RPP.

Od 50 ljudi koliko se u ponedeljak otrovalo na sahrani u selu San Hose de Ušua, 10 ih je umrlo, dok je osam u kritičnom stanju, saopštila je peruanska služba za civilnu odbranu, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ: Peru: Pleme linčovalo Kanađanina zbog ubistva nadrilekara

Autopsije će potvrdriti uzrok smrti, rekao je načelnik službe civilne odbrane Horhe Čaves.

Vlasti su evakuisale ostale pacijente iz ruralne bolnice u Ajakuču, južnom andskom regionu naseljenom pretežno starosedalačkim stanovništvom koje se bavi poljoprivredom.

Ministarka zdravlja je podsetila da su u istom regionu proteklih meseci zabeležana dva incidenta s trovanjem organofosfatima.

Bivši ministar zdravlja Abel Salinas rekao je za RPP da je najnovija tragedija podsetnik da se supstance koje sadrže pasticide nikada više ne smeju koristiti u pripremi hrane.