KAIRO - Egipatski sud osudio je danas svrgnutog predsednika Mohameda Morsija na smrtnu kaznu, u procesu u kojem je optužen zbog masovnih bekstava iz zatvora i napada na policiju tokom pobune protiv tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Sud je po ovim optužbama u maju tražio smrtnu kaznu za Morsija, ali je taj zahtev dat na razmatranje muftiji - tumaču islamskih zakona pri vladi Egipta.

Vrhovni vođa egipatske organizacije Muslimansko bratstvo, Mohamed Badi, takođe je, u ovom slučaju, osuđen na smrt.

Na ovu presudu može se uložiti žalba.

Sudija Šaban al-Šami, rekao je da je na smrt osuđeno još pet vođa Muslimanskog bratstva, koji se nalaze u zatvoru.

Ranije danas, isti sud izrekao je Morsiju kaznu doživotnog zatvora od 25 godina, u slučaju u kojem je optužen za špijunažu u korist palestinskog Hamasa i Irana.

Ista kazna u tom slučaju izrečena je i Badiju.

Morsi je već ranije u odvojenom postupku osuđen na 20 godina zatvora zbog podsticanja nasilja.

Morsi, prvi egipatski izabrani predsednik, je vladao samo godinu dana - do jula 2013, kada ga je svrgnula vojska nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Pobuna protiv Mubaraka je izbila 25. januara 2011. godine, a 28. januara je došlo do masovnog paljenja policijskih stanica širom Egipta, kada su pobegle na hiljade zatvorenika, među kojima i nešto ranije zatvoreni Morsi.

Otkad je Morsi svrgnut, policija je u očima egipatskog naroda uglavnom rehabilitovana za nasilja tokom pobune 2011. i za njih egipatski zvaničnici i lojalni mediji sada najviše krive Muslimansko bratstvo i strane faktore.

Nekadašnji komandant egipatske armije, koja je svrgla Morsija, Abdel Fatah al-Sisi je prošle godine izabran za predsednika zemlje.On se zariče da će iskoreniti Muslimansko bratstvo, nekad najjači egipatski politički pokret, koji se sada nalazi na crnoj listi kao "teroristička grupa".