AUSTRIJA se ponosi svojim zelenim alpskim pašnjacima po kojima planinari mogu slobodno šetati među govedima na ispaši. Međutim, zbog incidenta u kom je turistu ubilo krdo stoke vlada je izdala smernice za posetioce koji ne znaju kako da se ponašaju sa životinjama.

Austrijske vlasti žele da turisti imaju na umu nekoliko stvari kada se nalaze u Alpima ili šetaju bilo kojim područjem gde mogu da naiću na domaće životinje koje se slobodno kreću.

Pročitajte još:Bavarska zvona zvone – krave „pobedile“ na sudu

- Uopšteno, krave nisu opasne životinje, ali planinski pašnjaci nisu zoološki vrtovi sa životinjama koje mogu da se maze - kaže austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger, koja je odrasla na farmi.

Austrijski Odbor za sigurnost u Alpima zabeležio je 54 incidenta sa govedima sa samo dve ljudske žrtve u prošloj deceniji. Treba uzeti u obzir da je u tom razdoblju Alpe posetilo 30 miliona planinara.

Planinari ne smeju da hrane životinje ili stvaraju veliku buku jer ih to plaši, navodi se u smernicama. Takođe bi trebali da ostanu na obileženim stazama. Ako stoka blokira put, nikada ne bi trebalo da idu kroz krdo nego okolo.

Pročitajte još: BIZARNO: Mrtva krava "šutnula" radnika u glavu

Krave žele da zaštitite telad - posebno kada im se približe psi. Većina incidenata između ljudi i stoke uključivala je pse koje su planinari poveli sa sobom. Vlasnici pasa trebaju da drže svoje ljubimce na kratkoj uzici, ali moraju da ih puste sa uzice ako krave počnu da se agresivno ponašaju, stoji u uputstvima.

Depositphotos


Psi su dosta brži od krava i lako mogu da pobegnu, kaže čelnik Austrijskog alpskog kluba Andreas Ermacora.

- Krave će onda potrčati za psom, a ne za čovekom - dodao je Ermacora koji često planinari sa svojim psom.

KAKO ZNATI KADA SU KRAVE LjUTE

Životinje pokazuju da su razdražene podizanjem i spuštanjem glave, toptanjem nogu i dahtanjem. Najbolje je ostati miran i skloniti im se s puta, ali im ne okretati leđa kako bi u svakom trenutku mogli da vidite šta rade, savetuje Ministarstvo turizma.

Glavno pravilo u Alpima je 'poštovati ljude koji tamo rade, prirodu i životinje'.

(24sata.hr)