SVIMA nam se dogodilo barem jednom da nam se iznenada na telefonu ili tabletu ispraznila baterija, a kabl za punjenje nam je ostao kod kuće.

U takvim situacijama svi posežemo za očajničkim merama i na sve strane pokušavamo da dođemo do drugog punjača kako bismo održali bateriju telefona u životu.

Pročitajte još: Gluplji smo čim ugledamo pametni telefon

Verovatno mislite da tuđim punjačem svom uređaju ne pravite nikakvu štetu, ali ako pozajmite punjač, recimo od drugog putnika s aerodroma ili od službenika recepcije vašeg hotela to može biti jako opasno, kažu stručnjaci za bezbednost.

- Postoje određene stvari koje u životu ne pozajmljujete, tvrdi Čarls Henderson iz IBM-a.

Henderson vodi tim hakera koje klijenti angažuju da upadaju u njihove kompjuterske sisteme kako bi otkrili sve ranjivosti.

Pročitajte još: Hakeri "pecaju" sa lažnih adresa

A kako su sajberhakeri otkrili kako da zaraze kablove za punjenje malvareom koji sa daljine može da preuzme kompjuter, Hendersonov tim ponekada koristi poseban trik kako bi svoje klijente naučio da imaju manje poverenja u tuđe kablove za punjenje.

- Možda ćemo nekome poslati kul kabl za punjenje poštom. Možda ćemo ga brendirati logoom nekog od partnera kompanije koji su navedeni na njenom sajtu. I onda čekamo da vidimo da li će ga ta osoba iskoristiti - objašnjava.

A posledice mogu da budu kobne.

Prošle nedelje na konferenciji za hakovanje DEF CON u Las Vegasu, jedna haker je pokazao modifikovani kabl za ajfon.

Nakon što je uz pomoć kabla povezao iPod i Mac kompjuter, mogoa je da sa daljine da preuzm ekompjuter.

A posle svega je bez problema mogao da obriše svaki trag upada.

Ovi kablovi se prodaju po ceni od 200 dolara, ali na svu sreću, još nisu previše rasprostranjeni.

Ali to ne značli da stvari vrlo brzo mogu da se promene.

Ova tehnologija je mala i jeftina, i zato može da se predstavi da izgleda kao običan kabl, ali i dalje ima kapacitet da zarazi kompjuter malvarom.

Ipak, Hendeson veruje da su trentuno najopasnije stvari kablovi za punjenje na USB javnim punjačima, tačnije, USB portovi na tim stanicama za punjenje.

Zbog toga savetuje svima da paze u šta utačinju svoje uređaje jer je deljenje kablova poput deljenja lozinke.

(Telegraf.rs)