OD ratnog neprijatelja sam 18. januara 1993. godine, u odbrani rodnog Vijenca na Ozrenu, dobio snajperski metak u glavu, a 26 godina kasnije u miru, u policijskoj stanici u Derventi, u tu istu teško ranjenu glavu dobio sam udarac šakom od policajca u uniformi MUP-a Republike Srpske, za koju sam krvario, a moj tada šesnaestogodišnji brat, kao sanitetlija - dobrovoljac, pri izvlačenju ranjenika, položio je svoj tek započeti život.

Pročitajte još: Razbijena organizovana kriminalna grupa: Uhapšeno 8 dilera u akciji "Merlin 2"

Ovo, za "Novosti", tvrdi teški ratni vojni invalid Jovo Ristić (46), iz Dervente, otac dvoje dece koji nikada do sada nije imao sukoba sa zakonom. On je tim povodom angažovao advokata i protiv policajca Ivana Z. podneo krivičnu prijavu. Sa lekarskim uverenjem o potresu mozga i akutnom stresu od pretrpljenog udarca, podneo je i žalbu na rad tog policajca disciplinskom tužiocu PU Doboj.

Iz policije najavljuju da će ispitati slučaj, a ozlojeđeni Ristić, kako kaže za naš list, spreman je da se podvrgne poligrafu. A, da bi se utvrdila puna istina, to zahteva i od "policajca batinaša", kao i policajaca koji su prisustvovali incidentu.

Sve je, inače, počelo zbog neupaljenih svetala na automobilu i nevezivanja pojasa na prigradskom putu, oko 300 metara od kuće Ristića.

- Policajac Ivan mi je oštrim tonom držao pridiku kako mi ponašanje nije dobro. Rekao sam,Ѕ da napiše prekršajni nalog i da ću platiti kaznu. On je na to bučno reagovao, iskočivši iz službenog vozila u nameri da me udari. Upozorio sam ga da to ne čini pošto sam teški ratni vojni invalid - priča Ristić.

On, međutim, nije ni slutio koji će, kako kaže, horor doživeti u zgradi PS gde je istog dana došao po dokumenta.

- U policiji mi je sa prekršajnim nalogom prišao policajac Ivan i lažno me optužio da sam mu navodno na putu psovao majku. Kada sam to negirao on je meni počeo da psuje majku, uz povike "udari me", da bi me iznenada zatvorenom šakom udario u glavu. Od daljih napada teškom mukom nekako ga je obuzdalo više policajaca. Bio sam u šoku. Zamenik komandira Ćorić me je izveo i u hodniku predao dokumenta - kaže Ristić.

U gradu na Ukrini povodom ovog događaja ne stišavaju se burne reakcije. Pogotovo nakon saznanja da je za navodno udaranje srpskog RVI osumnjičen policajac hrvatske nacionalnosti.

- Pitamo se šta da se obrnuto dogodilo u, recimo, susednom Slavonskom Brodu. Da je policajac Srbin udario branitelja RVI. Zahtevamo primernu sankciju za "policajca nasilnika" - najčešće su reakcije na usijanim društvenim mrežama, mnogobrojnih Dervenćana koji ionako imaju primedbe na, navodno, osiono i bahato ponašanje policajca Ivana Z.

BURNA REAKCIJA NA KAZNU

U DOBOJSKOJ PU navode da je Jovo Ristić počinio više prekršaja o bezbednosti saobraćaja. Revoltiran kontrolom, napustio je lice mesta, a da nije preuzeo prekršajni nalog i dokumenta.

- Jovo Ristić je burno reagovao zbog izrečenih sankcija, a zamenik komandira mu je vratio dokumenta. Podučio ga je kako može da dobije kopiju prekršajnog naloga i da se može obratiti Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a, ukoliko ima pritužbi - saopštili su u PU Doboj, bez osvrta na navodni napad.