U bošnjačkom političkom korpusu u toku je priprema još jednog napada na Republiku Srpsku, koji je planiran da se sprovede u delo već krajem godine.

- Cilj je usvajanje rezolucije u američkom Kongresu kojom bi se osudila Republika Srpska za navodnu diskriminaciju Bošnjaka, a matrica je ista poput nedavno usvojene rezolucije protiv Turske, vezane za genocid nad Jermenima - kaže za "Novosti" Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci.


PROČITAJTE JOŠ:Dodik: Migranti su sve više kao kolonisti

- Skorašnja vest da je Ramiz Salkić, potpredsednik RS, osnovao savet od 44 člana ide ovome u prilog - ističe Ćeranić. -Četa savetnika sastavljena od poznatih istoričara i u medijima često prisutnih pravnika, praktično ceo "Klub 99" iz Sarajeva, treba da potkrepi Salkićevu javno iznesenu tezu o diskriminaciji Bošnjaka u Srpskoj, ali i da dokaže kršenje manjinskih prava, naravno, opet u "manjem bh. entitetu", kako u Sarajevu vole da nazivaju drugu polovinu BiH.

On dalje kaže da Salkićevi savetnici imaju veze sa brojnim "tink-tankovima" i naučnim institutima u Vašingtonu, a zadatak im je da u američkom Kongresu izlobiraju rezoluciju protiv Republike Srpske.

- Bošnjačka dijaspora neumorno radi kako bi se protiv Srpske izglasala rezolucija, a lobisti su usmereni prema državnom sekretaru SAD, Majklu Pompeu, od kojeg očekuju da nakon rasprave u Kongresu, uvaži zahteve Bošnjaka i plan da se uz Kosovo, i BiH "upakuje" u američke mere predviđene za Balkan - navodi za "Novosti" Predrag Ćeranić. - Ramiz Salkić od svog savetničkog tima traži da sve pripreme za njegovo svedočenje pred Kongresom, kao i da stvore neophodnu atmosferu u javnosti za ovaj nastup.

Ćeranić kaže da se, na jednoj strani, na terenu sprovodi plan za američki Kongres, a istovremeno, Bakir Izetbegović veoma vešto sprovodi taktiku oca Alije: "Sa Srbima treba polako, nekoga potkupiti, nekome zapretiti."

- Upravo zbog toga, Izetbegović povremeno daje izjave kako očekuje da se uskoro formira Savet ministara BiH i da "ako je volja srpskog naroda da se ne ide u NATO, BiH u NATO neće ni ići" - ističe naš sagovornik. - Sve ovo je deo plana da se Republici Srpskoj "zamažu oči".


SALKIĆ "BEZ TONA"

Večernje novosti su pokušale da kontaktiraju i Ramiza Salkića, kako bi nam dao odgovor na pitanje da li se sprema za nastup pred Kongresom u SAD, ali on nije odgovarao na naše pozive.