Dečije pozorište Republike Srpske, od 6. do 12. oktobra 2019. godine, ogranizuje „punoletstvo“ odnosno osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu - BANjA LUKA 2019. Ovaj, inače jedan od najprestižnijih međunarodnih festivala pozorišta za decu na Balkanu, predstaviće banjalučkoj publici trenutno najsavremenija lutkarska ostvarenja iz Evrope. Predstave će se izvoditi na Velikoj i Maloj sceni Dečijeg pozorišta Republike Srpske, kao i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Učešće na ovogodišnjem Festivalu uzeće pozorišta iz deset država počevši od Rusije, Poljske, Italije, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

PROČITAJTE JOŠ - Robotske tehnologije u lečenju dece sa poteškoćama u kretanju

Predstave u takmičarskom programu Festivala ocenjivaće Međunarodni žiri u sastavu: Jovica Pavić, reditelj iz Beograda, (Srbija), Selma Parisi, dramaturg i teatrolog iz Zagreba (Hrvatska) i Božana Bijelić glumac-lutkar iz Banje Luke i dodeliće nagrade: Gran-pri odnosno nagradu za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Svečano otvaranje Festivala je 6. oktobra 2019. godine u 19 časova, nakon čega će biti izvedena i prva tamkmičarska predstava „Izvini mama“ u izvođenju prošlogodišnjeg pobednika Festivala, Dečjeg pozorišta iz Subotice.

U takmičarskom delu programa predstaviće se 17 lutkarskih pozorišta od kojih i pobednici prethodnih festivalskih izdanja − Dečje pozorište Subotica (Srbija) i Pozorište LALKA (Poljska).

Pozorišna publika imaće priliku da pogleda i predstave njima već poznatih teatara koji na Festivalu učestvuju drugi ili treći put kao što su Mini teatar, Ljubljana (Slovenija), Pozorište „Pas lutalica“ Sankt Peterburg (Rusija), Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Hrvatska), Pozorište mladih Novi Sad i Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd (Srbija), Pozorište „Tjatr“, Nitra (Slovačka) Teatar za decu i mlade Skoplje (Makedonija), ali i lutkarska ostvarenja pozorišta koja u Banjoj Luci nastupaju prvi put: Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar (Hrvatska), Teatar „Aktivni sastojak“ San Čezario di Leče (Italija), Teatar „Lutka“ Moskva (Rusija) i Teatar „Aladin“, Sofija (Bugarska).

Pozorištance „Puž“ iz Beograda će, tradicionalno, u čast nagrađenih, nakon proglašenja pobednika i uručenja nagrada, 12. oktobra u 19 časova izvesti predstavu „Brankov urnebes“.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Banjoj Luci posebnu pažnju poklanja edukaciji dece i mladih, jačanju postojeće i stvaranju nove pozorišne publike. Osim prikazivanja najvrednijih i umetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja za decu iz domaće i međunarodne produkcije, Festival posetiocima nudi i pozorišne radionice kroz koje najmlađa publika, iz prve ruke, stiče osećaj za umetnost, za vredno i lepo. Lutkarsku radionicu koja je na programu 9. oktobra, vodiće poznati glumac i reditelj Zijah Sokolović.

Dečije pozorište Republike Srpske i ove godine ugostiće oko dve stotine pozorišnih stvaralaca − glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, teatrologa iz celog sveta. Za sedam dana trajanja Festivala publika će imati priliku da dnevno pogleda po tri različite predstave, a s obzirom na to da se pojedine predstave igraju u dva termina ovogodišnji Festival zabeležiće ukupno 23 izvođenja predstava.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srske, Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvete i kulture RS i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, a podršku je kao i svake godine dobio i od Grada Banja Luka, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i bronih prijatelja.