VIŠE stotina građana izašlo je na proteste u Novom Gradu kako bi još jednom odlučno reklo "ne" nameri Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.

Građani su se okupili na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu gde su se otvoreno pobunili protiv gradnje odlagališta, a potom su prošetali do mosta na reci Uni, koji BiH deli od Hrvatske. Nosili su transparente na kojima je pisalo "Stop - Una nas treba", "Želim zdravu budućnost", "Ne želim bolest, želim život", "Vazduh, a ne rat"...

Proteste su podržali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, premijer USK Mustafa Ružnić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača...

- Svi treba da kažemo "ne"! To se ne tiče samo stanovnika Novog Grada, nego svih građana Srpske i BiH. Ne želimo radioaktivni otpad svega nekoliko metara od prirodnog bisera reke Une, naših kuća - istakla je Golićeva.


PROČITAJTE JOŠ: U Novom Gradu svi ujedinjeni kako bi zabranili odlaganje radioaktivnog otpada

Dodala je da je apsurdno to što je Hrvatska odbila predlog da se otpad odlaže na lokalitetu Vrbina u Sloveniji, jer se nalazi uz reku Savu, pa bi se mogao zagaditi vodozahvat Zagreba.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže u blizini Novog Grada i svega 900 metara od područja Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 ljudi u slivu ove reke.