Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić prisustvovaće sutra u Novom Gradu protestu građana zbog namera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.


Iz Ministarstva je saopšteno da je protestno okupljanje zakazano na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu, sa početkom u 11.00 časova.

Delegacija Hrvatske i Slovenije trebale bi u ponedeljak, 30. septembra, razmotriti da li će na Trgovskoj gori biti građeno odlagalište nuklearnog otpada.


Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu reke Une.


DRLjAČA: SUTRA REĆI NE RADIOAKTIVNOM OTPADU!


Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da je važno što će sa sutrašnjeg protesta iz ovog grada biti poslata zajednička poruka onih koji su na bilo koji način ugroženi usled namera Hrvatske da u neposrednoj blizini ove opštine odlaže radioaktivni otpad.


Drljača je ocenio da je priča o odlaganju radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" došla do epiloga, budući da je za ponedeljak, 30. septembar, zakazan sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi sa dogovorom oko zajedničkog odlagališta na lokaciji Vrbina.


-Važno je da se okupimo na sutrašnjem protestu i kažemo da ne želimo da to bude u našem dvorištu. Važno nam je što su ovaj skup podržali svi koji su na neki način ugroženi, rekao je Drljača Srni i dodao da ima potvrdu da će sutrašnjem okupljanju prisustvovati premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsednik Skupštine kantona Agan Bunić.


Prema njegovim rečima, sutra će u Novom Gradu biti i nevladine organizacije i građani iz Lukavca i Tuzle. - Osim njih, tu će biti načelnici opština i građani opština na čijem je području Park prirode `Una`, kao i iz grada Prijedora", naveo je Drljača.


-Očekujemo od institucija BiH da nas zaštite jer na to, prema Ustavu, imamo pravo. Ne želimo da naši životi budu ugroženi, poručio je Drljača.


Pročitajte još: Protest zbog radioaktivnog otpada


Sutra će u Novom Gradu u vreme protestne šetnje, od 12.00 do 12.30 časova, biti obustavljen saobraćaj na magistalnom putu M-4, u dijelu od raskrsnice ulica Miće Šurlana i Mladena Stojanovića do raskrsnice ulica Mladena Stojanovića i Njegoševe, te od Ulice Njegoševe do graničnog prelaza.

Saobraćaj će u toku obustave biti preusmjeren i posebno regulisan.


Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove reke.