MINISTAR saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić apelovao je na prevoznike i špeditere da odustanu od blokada carinskih terminala i graničnih prelaza, uz ocenu da time nanose štetu kako vlastitom poslovanju, tako i privredi Republike Srpske.

Ministar Trninić se danas sastao u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS i predstavnicima špeditera, povodom obustava rada i blokada graničnog prelaza Rača, te namera Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) da izmesti carinsku ispostavu sa ove lokacije.

On je naglasio da ima puno razumevanje za probleme s kojima se prevoznici susreću poslednjih dana, ali je i apelovao da se prestane sa blokadama.

Prevoznici iz RS su u nekoliko navrata blokirali Raču, nezadovoljni uslovima na tom carinskom terminalu, tvrdeći da nemaju mokre čovorove, pitku vodu, te da UIO BIH ništa ne ulaže u njegovo održavanje, a posebno su izrevoltirani najavom da će se ovaj prelaz premestiti na drugu lokaciju, udaljenu od postojeće oko 20 kilometara.

PROČITAJTE JOŠ - Najavljene nove blokade terminala: Prevoznici iz RS upozoravaju da je na Rači gore nego na deponiji

Predstavnici prevoznika i špediteri upoznali su danas i ministra Trninića sa problemima s kojima se susreću.

-Zaključeno je da je predmetna problematika u isključivoj nadležnosti UIO i drugih institucija na nivou BiH. Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske prethodno je u dva navrata uputilo dopis Upravi za indirektno oporezivanje, s ciljem održavanja sastanka sa svim uključenim subjektima kako bi se navedeni problem pokušao prevazići – saopšteno je danas nakon sastanka u Vladi RS.

Takođe, nadležno ministarstvo Republike Srpske je kroz dosadašnje aktivnosti identifikovalo zadržavanja na graničnim prelazima i carinskim terminalima kao jedan od ključnih problema koji otežavaju poslovanje prevoznika i privrede. Smatraju da će modernizacija infrastrukture i izgradnja mreže autoputeva u Srpskoj ostvariti svoj puni smisao tek kada dođe do rešavanja problema uskih grla na graničnim prelazima i carinskim terminalima.