U julu ove godine na putevima u Republici Srpskoj poginulo je 18 osoba, odnosno troje više nego u istom mesecu prošle godine.


Takođe, analize Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuju da je najviše poginulih u saobraćajnim nesrećama u letnjim mesecima, a prošle godine je ovaj crni “rekord” zabeležen u avgustu, kada je smrtno stradalo 25 ljudi.


- Analizirajući uzroke 20 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 25 osoba u julu i avgustu tekuće godine, evidentno je da je najčešći uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina (45 odsto), dok je u 21 odsto slučajeva utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu kod vozača – saopšteno je danas iz MUP-a Srpske.

PROČITAJTE JOŠ: TEŽAK UDES KOD BANjALUKE: Vozač nastradao, četvoro povređeno


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovešće od 15. do 18. avgusta 2019. godine na području cele Republike Srpske pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila i kontrolu učešća u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lekova koji se ne smeju upotrebljavati prije i za vreme vožnje. 


- Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a naročito na vozače, da se pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola – istakli su u policiji.