Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su ozbiljni poslodavci u Srpskoj svesni da ne mogu zadržati radnu snagu bez povećanja plata, te da nema dobre proizvodnje i profita bez zadovoljnih radnika.

Višković je istakao da će ozbiljno biti razmotreni zahtevi sindikalaca za povećanje minimalca, navodeći da poslodavci u tome vide problem jer jedan broj njih uplaćuje poreze i doprinose na najnižu platu i radnicima daje dodatna sredstva "iz koverte".

- Bune se jer će poreze i doprinose morati plaćati na veći iznos, a ne na 450 KM koliko sada iznosi najniža plata, izjavio je Višković sinoć za RTRS.

On je rekao da je novim zakonskim rešenjima poslodavcima ponuđeno da radnicima povećaju plate.

A onda da na iste plate, uplate poreze i doprinose, a Vlada će im vratiti 70 odsto uplaćenih poreza i doprinosa na to povećanje plata. Cilj tih zakona bio je upravo da se izbegnu koverte, da se olakša privrednicima i da ih stimulišemo da svoje zbirne stope poreza i doprinosa sami kreiraju, rekao je Višković.

On je naveo da su određeni privredni subjekti iz Srpske već pohvalili nove zakone i mere.

- Mislim da je to dobro i da će se efekti brzo pokazati. Naša želja je da ta zakonska rešenja budu privremena. A kada obuhvat uplata poreza i doprinosa u budžet bude veći, onda ćemo moći da kreiramo ono što smo obećali – da zbirnu stopu poreza i doprinosa linearno smanjimo za sve, rekao je Višković.

On je naglasio da se neće žuriti sa usvajanjem izmena Zakona o inspekcijama jer će u izradu tog akta biti uključeni poslodavci i sindikalci kao socijalni partneri.

- Od njih ovih dana očekujem primedbe i komentare koje ćemo uvrstiti u taj sistemski zakon, a biće održana i javna rasprava. To rešenje ćemo u nacrtu imati na sledećoj redovnoj sednici Narodne skupštine, početkom septembra. Želja je da imamo taj zakon u primeni od početka naredne godine da bismo rešavali i probleme sive ekonomije, najavio je Višković.

On je rekao da će na tom planu insistirati na strožim pravilima kada je reč izbegavanju plaćanja poreza i doprinosa, te neprijavljivanja radnika.

Prema njegovim rečima, neće se više sve završavati novčanom kaznom, već će inspektor, ukoliko uoči nepravilnosti, osim izricanja novčane kazne morati da podnese i prijavu nadležnom tužilaštvu za te slučajeve.

- Časni i pošteni poslodavci, kojima smeta nelojalna konkurencija, pozdravljaju ovu meru. Ona ne odgovara onima koji su naučili da rade u sivoj zoni, ali Bože moj, Vlada mora raditi po zakonu i suzbijati sivu zonu i nelojalnu konkurenciju da bi svim privrednicima omogućila fer i korektnu tržišnu utakmicu, rekao je Višković.

On je ponovio da se svi novi zakoni u ovoj oblasti donose da prihodi u budžetu budu što veći i da poreze i doprinose plaća što više ljudi. - Cilj je da na kraju smanjimo zbirnu stopu poreza i doprinosa, rekao je Višković.

On je naglasio da će julske penzije biti uvećane za dva odsto i da će povećanja biti kada god za to bude prostora u budžetu Srpske.

Višković je dodao da očekuje da će povećanje penzija od Nove godine biti znatno veće nego lani, čak i više od 3,5 odsto. - Dogovorili smo se i da Udruženje penzionera, zajedno sa Fondom penzijskog osiguranja, izradi pravilnik za banjsko lečenje i rehabilitaciju penzionera sa najnižim primanjima. Posle toga Vlada će za ove namene odobriti oko 200.000 KM u ovoj godini. Cilj je da penzioneri imaju bolji životni status, rekao je Višković i najavio da će za te potrebe naredne godine biti izvdvojeno znatno više novca.