Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta rekao je da jedan od najvažnijih ciljeva Srbije i Republike Srpske treba da bude jačanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda bez obzira na postojeće granice.


Linta, koji je tokom vikenda prisustvovao 11. Janjskom višeboju u Strojicama, opština Šipovo, u Republici Srpskoj, rekao je na tom skupu da treba čuvati srpski jezik i ćirilicu, saopšteno je danas i Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsednik. - To, između ostalog, znači da čuvamo da se okupljamo oko Srpske pravoslavne crkve, da negujemo kulturu sećanja na naše stradale sunarodnike u 20. veku, istakao je Linta.

Linta je tokom dvodnevnog boravka u opštini Šipovo razgovarao sa načelnikom opštine Milanom Kovačem i predsednikom Skupštine opštine Milanom Plavšićem.

PROČITAJTE JOŠ: Šampion Ljubičevskog višeboja sprema se za četvrtu titulu viteza


On je prisustvovao skupu na poziv načelnika opštine Šipovo i Zavičajnog udruženja Janjana u Vojvodini.

Janjski višeboj je tradicionalna sportsko-zabavna i etno-turistička manifestacija koja je poznata po tome što okuplja veliki broj meštana, ali i Janjana rasutih širom sveta, posebno onih koji žive u Srbiji.

U subotu, 20. jula, na programu su bile tradicionalne discipline bacanje kamena s ramena, skok u dalj i nadvlačenje konopca, a zatim takmičenje u košenju trave, gde je pobednik bio Vuk Vučković iz Čačka.


U konkurenciji seniora, gost iz Čačka bio je najbolji među koscima iz Šipova, okolnih opština i takmičara iz Srbije, a pehar mu je uručio Miodrag Linta.

Janjski višeboj se nastavio juče u selu Strojice, izborom najlepše janjske nošnje, takmičenjem u šahu, razvijanjem janjske pite, spravljanjem čuvenog sira gužvaša, natpevavanjem janjskih pesama, a završio je proglašenjem pobednika i koncertom pevača narodne muzike Jovana Perišića.

Linta je juče pre podne prisustvovao liturgiji i proslavi Svetog velikomučenika Prokopija u janjskom selu Babić i posetio je, između ostalog, izvor Plive, selo Pribeljci, turistički biser Republike Srpske Janjske otoke i manastir Glogovac koji je dragulj i ponos Janja.


JANj

Janj je geografska, istorijska i kulturna oblast južno od Šipova prema Kupresu koju čini oko 20 sela smeštenih u i oko kanjona reke Janj. Oblast Janj obuhvata oko 85 odsto površine opštine Šipovo i prostire se na oko 450 kilometara kvadratnih.