IAKO je u sredu, 26. juna, ipak, održana sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ali bez poslanika SNSD, DNS, SP, US, koji čine i vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj, i dalje ostaje odluka pomenute koalicije da ne dolazi na sednice, sve dok se ne formira novi saziv Savet ministara BiH. Legalno izabrani predstavnici RS u zajedničkim institucijama neće popustiti pod bilo kakvim pritiscima i ucenama i braniće ustavna i zakonska prava RS i srpskog naroda.

- Tražimo da se odmah i bezuslovno formira vlast na osnovu demokratski izražene volje građana na proteklim izborima. Ne pristajemo na to da Parlament BiH na bilo kakav način daje legitimitet onima koje srpski narod u Srpskoj nije izabrao da ga predstavljaju, i u tome nema ništa nelegitimno i protivzakonito - poručio je u sredu Staša Košarac, predsedavajući Kluba poslanika SNSD u PBiH, nakon što se poslanici SNSD SP, DNS i US nisu pojavili na sednici Parlamenta BiH.

Pročitajte još - SNSD UPOZORAVA: Nećemo duži tehnički mandat Savetu ministara

Košarac dodaje kako su "političari iz Sarajeva opet pronašli neke Srbe iz RS, koji su najavili da će tužiti poslanike SNSD, zbog navodnog nerada u PBiH i nedolaska na sednice".

- To su čiste gluposti, jer nikada, niko i nigde nije usvojio zakon koji sprečava izabranog poslanika da izrazi svoj politički stav - naglasio je Košarac.

On je dodao da je stav SNSD i koalicionih partnera te stranke potpuno jasan, ustavan i zakonit.

Prema njegovim rečima, Bakir Izetbegović i njegovi mentori u pojedinim sarajevskim ambasadama morali bi dobro da se zamisle o tome kakav haos proizvode i šta će biti rezultat tog haosa.

- Situacija u vezi sa neformiranjem Saveta ministara potpuno je demaskirana, i jasno je da odgovornost za to isključivo snosi SDA i njen lider Bakir Izetbegović - ocenio je poslanik SP u PD PBiH Jakov Galić.

Staša Košarac

Galić je podsetio da je koalicija stranaka iz Srpske (SNSD, DNS, SP) učinila sve da još u decembru bude formirana vlast na nivou zajedničkih institucija BiH, definišući mandatara za Savet ministara, i strukturu ministarskih mesta.

- Time bi bila sprovedena volja naroda izražena na izborima, i stvoreni uslovi za hitno rešenje brojnih ekonomskih pitanja u BiH, a, pre svega, nastavak izgradnje krupnih infrastrukturnih objekata u oblasti saobraćaja, energetike i ekonomije uopšte - naveo je Galić.

Pročitajte još - PREDLOG KLUBA POSLANIKA SNSD: Bez novog Saveta nema sednica Parlamenta BiH!

On je upozorio da zbog blokade SDA u ovom procesu trpi cela BiH, a posebno Republika Srpska, koja je ekspresno formirala vlast, definisala strateške politike i pokazala potpunu spremnost na zajednički rad na nivou BiH.

O PRAVOSUĐU I MIGRANTIMA

POSLANICI PBiH su u sredu usvojili dnevni red, koji je imao dve tačke, i to - aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH, i informacija Saveta ministara u tehničkom mandatu o prilivu masovnog broja migranata i izbeglica u BiH, s osvrtom na situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sazivanje hitne sednice tražilo je 14 poslanika iz SDP, SBB, Naše stranke, SDS, PDP, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka.

TEGELTIJA

PREDSEDNIK Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milan Tegeltija rekao je da se niko iz te pravosudne institucije neće pojaviti na sednici Predstavničkog doma PS BiH, jer niko nije dobio poziv za prisustvo, istakavši da je "ad hok pozivanje neozbiljno".