I pored loših vremenskih uslova (kiša,magla i hladnoća) okupio se velki broj građana iz cele Republike Srpske da kod manastira Svetog Ilije, na Dugoj Njivi kod Modriče obeleži 27 godina od najveće i najhumanije bitke u posljednjem otadžbinskom ratu – bitke za Koridor života.

Operacija „Koridor 92“ počela je 12, a završena 28. juna 1992.godine oslobađanjem Modriče i deblokiranjem puta Banja Luka - Bijeljine. Nakon 42 dana vazdušno kopnene blokade prodisalo je milion i po Srba u zapadnom delu Srpske i u Kninskoj krajini.

Operacija "Koridora života" je glavni kamen temeljac naše države i zato je Republika Srpska zahvalna svima koji su dali živote za njenu slobodu.

-Danas Srpska čini sve da bude stabilna i razvijena. To je najbolji način da se odužimo onima koji su za Srpsku dali živote, ali i onima koji danas žive u Srpskoj i u nju imaju veru. Operacija proboja koridora bila je veličanstvena bitka za slobodu Srba na ovim prostorima. Ta sloboda Srba i Republika Srpska nemaju cenu. Ona će biti branjena na političkom nivou u interesu svih njenih stanovnika koji svoju budućnost vide ovde.U ovoj operaciji učestvovale su najbolje jedinice Vojske Republike Srpske koje su uspele u nameri da spoje zapadni i istočni deo Republike Srpske, a i dalje prema Srbiji, rekao je Milorad Dodik srpski član predsedništa BiH na Dugoj Njivi.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik u Minsku obilazi fabrike i Nacionalnu biblioteku

U akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 413 srpskih boraca, od toga 273 bili su borci Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je ranjeno 1.505 boraca. Bitka za Koridor te 1992.godine konačno je završena 7 oktobra oslobađanjem Broda. U operaciji Koridor širina fronta je bila 70 kilometara, dubina 40 do 50 kilometara. a u operaciji je bilo angažovano oko 45 hiljada ljudi.

Delegacija NSRS polaže venac


-Operacija "Koridor života" imala je istorijski značaj, jer je napravila osnovni temelj za formiranje Republike Srpske.Sve je poslije bilo lakše. Bitka za "Koridor" bila je prva operacija Vojske Republike Srpske i vojni proboj iz operativnog okruženja, jer je vladala potpuna blokada Krajine i Republike Srpske Krajine. Nedostajali su svi resursi za normalan život, od lekova, hrane, kiseonika do goriva. Morali smo izvesti ovu operaciju da povežemo naše teritorije i povežemo se sa Srbijom. To je VRS dobro isplanirala i koridor je bio probijen. – rekao je Milomir Savčić predsednik Boračke organizacije Republike Srpske

Kiša, magla i hladnoća nisu sprečili narod da dođu na godišnjicu Koridroa


Plan neprijatelja pre 27 godina bio je da uništi preko milion i po Srba u Zapadnom delu Srpske i u Kninskoj krajini.

-Neprijatelj je imao od 20.000 do 25.000 vojnika u ovoj bitci, od čega je poginulo njih 1.261, dok su imali 6.250 ranjenih. VRS i snage SAO Krajine su imali 413 poginulih i 1.505 ranjenih. Pretila nam je humanitarna katastrofa, naše snage dobile su bitku protiv jakih hrvatsko-muslimanskih snaga, jer su se borile za svoje najbliže, ognjišta, čast i slobodu. Neprijatelj je bio osuđen na neuspeh. Hteli su da nam uzmu slobodu i teritoriju i živote.- naglasio je Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Obraćanje Dodika narodu


Velik doprinos u proboju Koridora dali su borci Modriče, borili su se rame uz rame sa Krajišnicima, ginuli su jedan za drugoga kao rođena braća. Modričanima je 28. jun dan kada je spojen istočni i zapadni dio Srpske najveća svetkovina.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Ako Bošnjacima nije do formiranja vlasti, nije ni nama

-Bili smo mesec dana prognani iz naših kuća, kad je krenula operacija Koridor. Naša jedinica kojom sam ja komandovao išla je direktno putem od Skugrića ka centru Modriče.Jedva smo čekali da uđemo u naš grad.Sačekale su nas popaljene i opljačkane naše kuće ali za mene je Vidovdan najsrećniji dan u životu.- rekao je Bogdan Šarčević predsednik veterane Modriče i direkteni učesnik bitke za Koridor.

Parastos služio vladika Fotije


I ove godine održan je marš mira u dužini od 12 kilometara iz Osječana do Duge Njive u kome su učestovali mladi ovog kraja. Članovi Udruženja odgajivača sitnih životinja i ove godine su pustili 12 bijelih i jednog crvenog goluba u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba, što je bio direktan povod za akciju "Koridor života".

Zvaničnici Srpske na Dugoj Njivi


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je kod spomen-obilježja na Dugoj Njivi parastos za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine poginulih u operaciji "Koridor života. Vijence na spomen-obeležje izginulim borcima položio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, izaslanik predsednice Repbulike Srpske Miladin Dragičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar energetike i rudastva Petar Đokić, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević i delegacija NSRS, zatim delegacije Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Srpske, prestavnici veterana Modriče kao i predstavnici opština Modriča, Vukosavlje, Doboj i Brod.