Rukovodilac Odseka za bolničku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović je pre početka 17. konferencije zapadnog Balkana "Žene u medicini" izjavio da zdravstvenu zaštitu stanovništva Republike Srpske vode žene.

On je naveo da to potvrđuju podaci prema kojima žene čine 64 odsto doktora medicine u Srpskoj, stomatologije 69 odsto, magistara farmacije 89 odsto, a medicinskih tehničara 84 odsto, dodavši da je takva struktura i u obrazovanju medicinskih radnika.

- Kada je u pitanju njihovo usavršavanje, žene u medicini su potpuno ravnopravne, dodao je Latinović.

Predstavnik Organizacionog odbora konferencije Ivana Todorović rekla je da je cilj ovog skupa da u kontekstu ljudskih prava ukaže na položaj žena u lekarskoj profesiji, ali i u društvu uopšte, te da predstavi uspešne žene u medicini.

Pročitajte još - Medicina i IT na ceni u RS


- Predavači će biti uspešne žene, doktori sa naših prostora, te inostrani predavači koji prvi put dolaze u Banjaluku, navela je Todorovićeva, dovaši da je konferencija okupila 40 studenata i lekara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Austrije, Nemačke.

Ona je ocenila da žene teško dobijaju specijalizacije u oblastima kao što je hirurgija, zbog predrasuda.

Konferenciju organizuje Komitet za međunarodnu razmenu studenata medicine Republike Srpske sa filijalom Međunarodne organizacije lekara za prevenciju nuklernog rata i očuvanje mira u Banjaluci.