Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić kazala je u utorak da je Hrvatskoj upućena druga urgencija i zatražena informacija da li su krenuli u izradu studije o uticaju na životnu sredinu u vezi sa izgradnjom odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada Trgovska gora.

Ova lokacija planirana je u kompleksu vojnog kompleksa Čerkezovac u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini granice sa BiH, a svega par kilometara od Novog Grada, opštine u Republici Srpskoj.

Golić je u utorak ocenila da nije zapamćen tako ignorantski odnos Hrvatske prema institucijama RS i BiH, kao što se to dešava u slučaju Trgovska gora.

PROČITAJTE JOŠ - Radioaktivni otpad smetnja normalnom životu u Novom Gradu

Ona je podsetila da je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pisao o ovoj problematici visokim zvaničnicima Hrvatske i da se sada očekuje njihov stav.

- Resorno ministarstvo i ja kao predsedavajuća Radne grupe, uputili smo i drugu urgenciju vlastima Hrvatske da nam odgovore da li su uopšte krenuli u izradu studije o uticaju na životnu sredinu. To je dokument koji nam po svim međunarodnim konvencijama moraju dostaviti. Ne postoji nijedan argument da nas ne obavijeste. Ipak, i dalje ćute – kazala je Golić.