Preduzeće "Bosna raste organski" iz Dervente u prošloj godini isporučilo je četiri tone osušenog lekovitog bilja na tržište Evrope, a koje je proizvedeno na parcelama u derventskom selu Bijelo Brdo.

Vlasnik preduzeća Ivana Stjepanović rekla je da je proizvodnja tek drugosezonska i da je protekla sezona bila veoma izazovna zbog neočekivano obilne kiše.

- Još se učimo. Želimo da imamo što veću količinu proizvoda i vrhunski organski kvalitet. Početkom ove godine za kvalitet proizvodnje dobili smo „Bio Svis sertifikat“, što znači da smo među svetskim najkvalitetnijim organskim proizvođačima i na to smo posebno ponosni, rekla je Stjepanovićeva.

Pročitajte još - Svinjska mast i lekovito bilje

Ona je dodala da će u ovoj sezoni zasaditi i nešto sadnica lavande i mente sa ciljem testiranja pogodnosti zemljišta i klime za proizvodnju, a do sada najveća proizvodnja se odnosi na koprivu i šipak.

- Konstantno rastemo i proširujemo tim, tako da će u vrhuncu sezone ove godine oko 20 ljudi raditi na našim njivama, dodala je Stjepanovićeva.

Ona je rekla da će uskoro preduzeće biti u potrazi za sezonskom podrškom čiji će glavni zadatak biti ručna nega biljaka i njiva - okopavanje i plevljenje, kao i podrška pri berbi i sušenju.