BOSNA i Hercegovina se suočava sa velikim bezbednosnim problemom, jer se među migrantima koji su došli u BiH nalaze i veoma opasne osobe, koje se povezuju sa međunarodnim terorizmom. Zasad je otkriveno pet takvih osoba. One su izolovane, ograničena im je sloboda kretanja, a mi nastavljamo da radimo dalje, da vidimo s čime su povezane, kako su došle ovde, da li imaju neku podršku i slično - rekao je Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da su u BiH došli poraženi vojnici Al kaide i tzv. Islamske države, i da to nije nikakav migrantski talas nego "jedna vrsta terorističke najezde na BiH", što prihvataju zajedničke institucije.

Galijašević je, povodom informacije Službe za poslove sa strancima BiH, da je od početka godine među evidentiranim migrantima bilo pet Avganistanaca, koji se dovode u vezu sa terorizmom, istakao da je pretnja mnogo veća nego što izgleda.

- Ovde ima mnogo osoba sa lažnim identitetom - rekao je Galijašević.

Pročitajte još - Migrant zaražen HIV-om osumnjičen za silovanje u Bihaću, napustio BiH!

Kroz BiH je do sada prošlo 30.000 ljudi, koji nisu dobro identifikovani niti postoje prethodni podaci koji bi se dobili iz nekih drugih službi o tim licima.

- Služba za poslove sa strancima je potpuno podbacila. Način ulaska tih ljudi u BiH, bez verodostojne dokumentacije se nije smeo dozvoliti. Kršio se i Zakon o strancima, koji reguliše kada i pod kojim uslovima i sa kojim identifikacionim dokumentima oni mogu ući u zemlju. Imate ljude koji ulaze u zemlju sa nekoliko mobilnih telefona, platnih kartica, a nemaju lične karte i pasoše iz matične zemlje - rekao je Galijašević.

Prema njegovim rečima, neka od tih lica mogu da se identifikuju kroz razmenu biometrijskih podataka ili podataka koji se dobiju od nekih zemalja kroz koje su već prošli.

Pročitajte još - UPOZORENjE MINISTRA DRAGANA MEKTIĆA: Migranti pretnja za bezbednost BiH

- U ovom trenutku imamo ljude koji su veliki izvor pretnje i koji predstavljaju i nove misionare. Mnogi od njih će se sakriti i ostati ovde. Njima nije cilj EU. Nekima od njih jeste, ali mnogi od njih su pozvani da ovde i ostanu. Nalazimo se u ozbiljnim problemima, a ozbiljne greške i propusti su napravljeni na nivou Službe za poslove sa strancima - smatra Galijašević.

BiH nema nijednu ozbiljnu instituciju koja bi mogla da prati te ljude, resocijalizuje ih i pokuša da ih uključi u društvo.

Dževad Galijašević

IZRUČENjE TERORISTA

U MEDIJIMA se pojavila informacija da će u BiH biti izručena desetorica bivših pripadnika terorističke organizacije Islamska država, koji su zarobljeni u Siriji. Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, rekao je da od tih 10 zarobljenika, osam nema državljanstvo BiH, dok se za dvojicu proveravaju dokumenti!