U opozicionom SDS-u Vukote Govedarice se već formiraju dva suprotstavljena bloka, od kojih bi se jedan zalagao da stranka uopšte ne preuzme mandate koje su osvojili dok se ne utvrdi da li je bilo izbornih prevara, dok je drugi blok za priznavanje rezultata izbora i saradnju sa SNSD-om, Milorada Dodika, pišu danas banjalučke Nezavisne novine.


Dok su prvi za to da Govedarica ostane predsednik stranke, drugi bi da se umesto njega na čelu SDS-a nađe "patriotskiji" kandidat, koji će biti otvoreniji za saradnju s novom vlasti u RS, navodi list poziajući se na svoja saznanja.

Prvi, navodi se, smatraju da bi ulazak u vlast s najjačom strankom u RS samo ugušio SDS i onemogućio da na narednim izborima, za koje priželjkuju da bi mogli biti prevremeni, preuzmu vlast na svim nivoima, dok drugi misle da je prioritet odbrana interesa RS i ujedinjavanje svih srpskih snaga na nivou BiH formiranjem prosrpskog bloka.


PROČITAJTE JOŠ: SDS: Na listi, ipak, Petrović

U ovoj drugoj grupi postoji i deo članstva, koji bi da se koalicija sa SNSD-om proširi na sve nivoe vlasti, odnosno da i Vladu RS čine SDS-ovi kadrovi zajedno sa SNSD-om i socijalistima, a možda i Ujedinjenom Srpskom.

Prvi, takođe, misle da je moguće da opozicioni blok na nivou BiH formira vlast zahvaljujući glasovima koje su osvojili, a da se ni na koji način ne ulazi u koaliciju sa SNSD-om.

U drugoj grupi, pak, smatraju da bi premijer u RS trebalo da bude iz njihove stranke, dok se u SNSD-u čvrsto opredeljuju da to ipak bude njihov kandidat.

Govedarica će, piše list, naredne sedmice sazvati sednicu Predsedništva stranke kako bi im predstavio svoje viđenje izbornih rezultata i daljih poteza.


PROČITAJTE JOŠ: Govedarica: SDS nije u krizi, jači je

Nakon toga, izveštaj bi trebalo da bude predstavljen Glavnom odboru stranke, a onda će se znati i da li će biti sazvana sednica Skupštine za izbor novog stranačkog rukovodstva.

Po svemu sudeći, loptica je sada u rukama SNSD-a i njegovog šefa Milorada Dodika, koji odlučuje, ako u SDS-u zaista prevlada struja koja je za saradnju s njima, da li će ući u koaliciju s njima ili će zadržati dosadašnju koaliciju, za koju je i sam pre izbora govorio da je najdugovečnija koalicija na Balkanu.

Sudeći prema njegovom nastupu u sredu, Dodik je postavio ultimatum Marku Paviću, predsedniku DNS-a, da se oslobodi "mangupa" koji su u njihovoj kampanji, kako tvrdi Dodik, radili za "drugu stranu".