U CRNIĆU kod Požarevca, kolege, prijatelji i poštovaoci generala Ljubiše Veličkovića, jedinog oficira tog ranga koji je nastradao tokom NATO agresije, obeležili su dve decenije od njegove pogibije od rakete Alijanse. Tim povodom, rezervista u herojskoj, 250. raketnoj brigadi, onoj koja se upisala u istoriju srpske odbrane obarajući čudo američke avijacije - F-117, beogradski advokat Dušan Bratić je svojevrsnim nekrologom podsetio na generala junaka.

- Bio je istinski heroj - kaže Bratić. - Imao je ogroman autoritet kod svih, a kasnije sam saznao i zašto. Izgleda, u tom prezimenu Veličković, a smatram od reči veliki, imao je naš komandant nešto i nebesko, simboličko. Bio je strog, ali pravedan. Uvek najbolji i uvek ispred.

Dušan Bratić priča i o do sada nepoznatoj činjenici, da je general Veličković, kada je počela agresija, prvi izvršio borbeni let iznad Vojvodine. A kada je dejstvovano na F-117, on je bio na komandnom mestu 250. raketne brigade sa pukovnikom Draganom Stankovićem. Pratio je rad i dejstvo raketaša.

- Svi su znali i svi su govorili da je bio briljantan pilot. Vrhunski patriota. Oličenje oficira i komandanta. Takav je bio, takva mu je sudbina. Herojska! Otišao je te kobne noći u jedinicu da ih podstakne, da dejstvuju u najsloženijim borbenim uslovima. Izašao je na čistinu da lično isprati let rakete, ali neprijatelj je bio brži, raketa je raznela telo generala.

Dušan Bratić je, na kraju, rekao:

- Ispunile su mu se dve životne želje: da postane vojni pilot i da sa ovog sveta ode u čizmama, vojničkim. Govorio nam je da svakom vojniku čast nalaže da sa ovog sveta ode u čizmama.