DA se dima ne nadimi, verovatno je san svakog roštiljdžije. A, kad bi u masovnu proizvodnju ušao patent Miloša Marinkovića (28) iz Bele Palanke, taj san bi verovatno postao java.

Od delova starog automobila, uz pomoć alata koji je sam napravio, Marinković je izumio neobičnu skaru koja funkcioniše po principu žiroskopa. Ćevapi se na njegovom roštilju okreću - sami.

Na ideju da ljubiteljima roštiljanja ovaj posao učini lakšim i da im priušti više uživanja, kaže, došao je posle piknika sa drugarima, kada je bio zadužen da "vrti" meso. Jer, obično je na izletima slika identična. Drugi pikaju loptu, piju pivo ili igraju pikado, a jedan ili dvojica iz društva spremaju ručak.

- Dosadilo mi je da stalno imam obavezu da okrećem meso, dok ostali igraju frizbi i fudbal. Tada sam u šali rekao da ću napraviti skaru koja će sama da se okreće. Nedavno sam se setio toga i rešio da to ostvarim - kaže Marinković.

Posmatrao je, kaže, kako funkcioniše žiroskop, i baš na tom principu napravio ovaj svojevrsni izum, ugradivši skaru u njegov središnji deo.

PROČITAJTE JOŠ - Nikolina "pametna" rukavica spas za slepe

MOTOR SA SKIJOM MILOŠ je, pre dve godine, napravio i "tomos" za sneg, motor koji ima skiju napred i točak pozadi, pa može da se vozi po snegu. Posle toga izumeo je i čoper. Kupovao je deo po deo i čak četiri meseca sklapao bicikl koji ima šest brzina. Dok u svetu izrada sličnih iznosi od 5.000 do 20.000 evra, njega je njegov čoper koštao svega 300 evra.

Svemu je, međutim, prethodilo sklapanje alata kojim će napraviti pokretnu skaru. Od delova koje je imao u garaži, napravio je mašinu koja savija cevi u krug, na njih je dodao rešetke, motor od brisača iskoristio je za pokretanje roštilj izuma, i za manje od nedelju dana napravio spravu u kojoj brže i lakše može da se peče sve od kobasica, pljeskavica, šnicli...

U majstorijama mu je, kaže, najteže bilo da debalansira žiroskop.

- Žiroskop pokreće DC motor od 12V koji ima tačno proračunat broj obrtaja. Nije bilo teško osmisliti sve, ali je materijal za izradu skup, posebno što je središnji deo izrađen od prohroma - pojašnjava domišljati izumitelj.

Planira, kaže, i da svoj izum jednog dana unovči, a kako na našem tržištu ne postoji slična skara, nada se da će u tome i uspeti.

PROČITAJTE JOŠ - GENIJALAN IZUM: Miloš napravio “žiroskopski roštilj” koji se okreće (VIDEO)

Već su ga mnogi pitali da im proda skaru, pa planira, kaže, da se ozbiljnije pozabavi time.

Milošev otac Vidojko kaže da je njegovom sinu od malih nogu alat omiljena igračka.

- Popravljao je i kvario sve po kući. Te sastavi, te rastavi, sve što dohvati. Kada je malo odrastao, počeo je da pravi sve što mu padne na pamet. Voleo bih da uspe da svoj zanat unovči - kaže Vidojko Marinković.