PODATAK da je Džejms Bond, u stvari, “rođen” u Titelu do pre nekoliko godina je bio gotovo nepoznat, ne samo široj javnosti, već i samim stanovnicima ovog gradića, ušuškanog između Tise i Titelskog brega. A, njihov sugrađanin Dušan Duško Popov bio je upravo to. Njegov burni život, koji ga je rano odveo iz Titela, doveo ga je do toga da posluži kao uzor slavnom Janu Flemingu kada je stvarao lik i danas popularnog tajnog agenta 007 Džejmsa Bonda.

Ostalo je nepoznato da li se Popov šarmantnim damama predstavljao rečima “Popov, Dušan Popov”, kao što je to radio njegov filmski “dvojnik”. Poznato je, međutim, da je rođen upravo u Titelu 10. jula 1912. godine i da je bio srpski obaveštajac, odnosno jugoslovenski dvostruki tj. trostruki agent, koji je radio za britansku obaveštajnu službu MI6 u vreme Drugog svetskog rata, a istovremeno i za nemački Abver.

Sam Popov, pamti se u Titelu, potiče iz bogate porodice srpskih trgovaca. Deda Omer i otac Milorad bili su poreklom iz Dragutinova, odnosno, današnjeg Novog Miloševa.

- Nisam se mnogo bavio životom Dušana Popova, ali koliko mi je poznato, imao je još dvojicu braće, od kojih je jedan - Ivan bio aktivan u Ravnogorskom pokretu, tako da je i slavniji brat Dušan zbog toga ostao “u senci” u tadašnjoj posleratnoj Jugoslaviji - objašnjava Goran Popović, upravnik biblioteke u Titelu. - Porodica Popov, inače, nije dugo živela u Titelu. Brzo su se odselili, tako da nisu ostavili mnogo traga...

Šarmer i bonvivan, Popov sa damama u Dubrovniku Foto “Vikipedija”

Detinjstvo je, kako je zabeleženo, junak naše priče proveo u Dubrovniku, a posle osnovne škole, boravio je u internatu u Engleskoj, a srednju školu je završio u Parizu. Pravni fakultet je završio u Beogradu, a postdiplomske studije je upisao u Frajburgu. Govorio je, uz srpski, francuski, nemački i engleski jezik, a ovom nasledniku bogatog trgovca strast su bili - gle čuda - brzi automobili i žene. Kao bonvivan stekao je veliki broj prijatelja, koji su kasnije došli na visoke položaje, kako u Engleskoj i Francuskoj, tako i u nacističkoj Nemačkoj. Po završetku studija, “smirio” se u advokatskoj firmi u Dubrovniku, ali, već 1940. godine dobija poziv bliskog prijatelja Jakoba Jebsena, koji ga uvodi u špijunske igre.

Kao i Jebsen, i Popov je postao dvostruki agent koji nominalno radi za Abver, nemačku vojnu obaveštajnu službu, a zapravo za britanski MI6. Kroz preduzeće koje je organizovao Abver, za trgovinu između Jugoslavije i Ujedinjenog Kraljevstva, izveštavao je o snazi i moralu britanske vojske. Slao je, naravno, lažne izveštaje koje je pripremao MI6.

Taj posao mu je išao od ruke, pa je Popov stekao poverenje u Abveru i dobio zadatak da u Londonu proširi mrežu nemačkih agenata, koja je trebalo da olakša planiranu nemačku invaziju Velike Britanije. Put do Londona ga je vodio preko Lisabona, tada centra špijunaže. U Lisabonu je stupio u kontakt sa Ludovikom fon Kastrofom, agentom Abvera, čije je poverenje takođe zadobio. Zatim je krenuo u London, pošto je Portugalija, kao neutralna zemlja, sve vreme rata imala vazduhoplovnu vezu sa Velikom Britanijom.

Šon Koneri, prvi 007, Danijel Krejg, Filmski plakat - Prvi film o Džemsu Bondu

U Londonu je počelo novo poglavlje njegove službe Ujedinjenom Kraljevstvu. Postao je agent službe Dablkros (prevara na engleskom), čija je odgovornost bila nadzor dvostrukih agenata. Po povratku u Lisabon, Popov je Kastrofu preneo podatke, naravno lažne, o novom britanskom lovcu “bofajter”. Dostavio je, živeći na liniji Lisabon - London, Abveru mnogo lažnih podataka, između ostalog, i o lažnim minskim poljima.

Njegov boemski način života je uzbunjivao njegove nadređene u MI6, pa je u Lisabonu


njegov pratilac postao Ijan Fleming. Fleming je kasnije susrete Popova sa nemačkim agentima u kazinu hotela “Palasio” iskoristio kao inspiraciju za lik Džejmsa Bonda... Sve ostalo je istorija. Pravi agent 007 preminuo je 1981. u 69. godini, u Francuskoj. Titel, od seobe, nikada nije posetio...

UPOZORIO NA NAPAD NA PERL HARBOR

POPOV je od Fon Kastrofa dobio i zadatak da sakupi informacije o SAD i osnuje špijunsku mrežu. Pošto je saznao da su Nemci tražili detaljne podatke o američkoj mornaričkoj bazi Perl Harbor, Popov je shvatio da Japanci planiraju napad na ovu bazu. Čim je stigao u Vašington, Popov je, kako se pretpostavlja, otišao u sedište FBI da obavesti Amerikance o mogućem napadu na Perl Harbor. Nije naišao na dobar prijem.


Džordž Lezenbi, Rodžer Mur,Timoti Dalton,Pirs Brosnan


KALE UMESTO NORMANDIJE

POPOV je bio uključen i u operaciju “Fortitjud”, čiji je cilj bio da ubedi Nemce da će se invazija u Evropi odigrati kod Kalea, ili u Norveškoj, a ne u Normandiji, kako se i odigralo. Kada je poslednji put odleteo za Lisabon, Popov je Fon Kastrofu odneo planove o invaziji sa lažnim podacima o broju i razmeštaju savezničkih vojnika. Britanska obaveštajna služba je 9. marta presrela nemačku poruku, u kojoj su informacije koje je doneo Popov ocenjene pouzdanim.