JELENA Vasić (46) iz Jagodine je desetak godina u svom ruiniranom stanu u zgradi B2, u stravičnim uslovima, čuvala pedesetak pasa lutalica.

Nedavno je saznala da je Centar za socijalni rad protiv nje pokrenuo postupak za lišavanje poslovne sposobnosti pa je zatražila pomoć preko "Fejsbuka" ne bi li joj neko pomogao da ih preveze u obližnje selo, u kome joj je jedan meštanin ustupio šupu.

Javila joj se Andrijana Kozić iz Beograda, koja je sa nekoliko prijatelja kamionom stigla u Jagodinu. Umesto da samo preveze pse, Andrijana je doživela pravi horor i uz policijsku pratnju je, kako sama kaže, po nečijem naređenju isterana iz Jagodine s psima.

- Prvi šok sam doživela kada sam upoznala Jelenu. To je mršava i užasno prljava žena. Pošto nije želela da iko od nas krene u njen stan, sama je donosila pse držeći ih za vrat, za noge, dok je štence nosila u džepovima. Desetak komšija pričalo nam je kako je policija Jeleni tri puta oduzimala pse, a ona bi u stan dovodila druge - priča Andrijana.

Ubrzo je došla policija, legitimisala Andrijanu i njene prijatelje i rekla im da oni preuzimaju odgovornost ukoliko psi bilo šta naprave u selu u koje ih voze. Andrijana je tada saznala da Jelena više od godinu dana živi bez struje, da komšije deset godina bezuspešno pokušavaju da se reše laveža i smrada koji dolazi iz njenog stana.

Vlasnik kuće i šupe, kod koga su pse prevezli, nije znao da Jelena ima pedeset pasa, pa nije dozvolio da ih ostave u šupi. Andrijana je tada rešila da ih stavi u jagodinski azil.

- Jelena je počela da urliče, grize, grebe, penje se na kamion i baca se pod točkove! Na ulazu u grad sačekala nas je policija, socijalni radnici, čelnici grada. Policija nam je rekla da imaju naređenje da moraju da nas izvedu iz grada i da pse moramo da vozimo sa sobom. I tako smo uz policijsku pratnju napustili grad sa 50 pasa - priča još uvek potresena Andrijana.


Odbila zdravstveni pregled

PREMA rečima Biserke Jakovljević, direktorke Centra za socijalni rad, održano je jedno ročište za lišavanje poslovne sposobnosti Jelene Vasić, a drugo je zakazano za april.

- Ona je odbila zdravstveni pregled koji smo predložili, tako da smo nemoćni da bilo šta preduzmemo. Veterinarska inspekcija je protiv nje podnela tužbu za ugrožavanje zdravlja i bezbednosti pasa, a "Standard" je uradio sanaciju njenog stana - navodi Jakovljevićeva.


BOLESNI

PSI su smešteni u privatno prihvatilište, ali sad nema novca da bi ih Andrijana prehranila i pružila im veterinarske usluge, jer su svi izgladneli i puni parazita. Uspela je da udomi desetak pasa, a o ostalima je prinuđena da sama brine.