STRANAČKI odbori DS i SDS rešili su da zaobiđu klipove koje u proces ujedinjenja demokrata ubacuje lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, pa su započeli proces udruživanja na lokalu.

Posle opštinskih odbora ove dve stranke na Vračaru, odluku da se spoje u jednu organizaciju, kako saznajemo, donele su i ispostave DS i SDS u Vrbasu, a do kraja meseca to bi trebalo da učine i one na Novom Beogradu i Paliluli.

Naši izvori tvrde da bi ovaj primer zatim mogao da sledi čitav niz opštinskih odbora DS i SDS po Srbiji, koji su nezadovoljni što ni pet meseci od odluke da se formira ujedinjeni DS praktično ništa nije urađeno po tom pitanju.


Pročitajte i: "Treba li pripremiti venac belog luka i glogov kolac": Bolesni komentari na hrvatskim portalima na vest da je Vučić hitno primljen na VMANaime, još 19. maja na zajedničkoj Skupštini DS - Ujedinjena, održanoj u "Kombank dvorani" u Beogradu, pao je dogovor između Zorana Lutovca (DS), Borisa Tadića (SDS) i Nebojše Zelenovića (Zajedno za Srbiju) da se formira zajednička organizacija.

Međutim, kako tvrde naši sagovornici, taj proces zakočio je pre svega Đilas, kome ne odgovara da u okviru Saveza za Srbiju bude jak DS, pa zato vrši pritisak na Lutovca da po tom pitanju ništa ne radi. Ručnu su povukli i u Zelenovićevom ZzS.

Opštinski odbori DS i SDS u Vrbasu doneli su odluku 7. novembra da se ujedine i formiraju zajedničke organe, između ostalog i Izvršni odbor i Predsedništvo. Svi organi formirani su po principu ravnopravnog učešća članova obe organizacije.


SKUPŠTINA NA DUGOM ŠTAPU

DEO članova glavnih odbora DS, SDS i ZzS pokrenuo je iinicijativu da se zakaže skupština ujedinjenja tri stranke najkasnije do 15. decembra. Rukovodstvo DS nije se zvanično izjasnilo o ovom predlogu, dok je vrh ZzS poručio da stvaranje ujedinjenog DS nije "pitanje rokova i političkog računa" već novih politika i ljudi koji će od Srbije stvoriti pristojnu zemlju".