SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

LIDERI Srbije Aleksandar Vučić, Severne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama, mimo uvreženih balkanskih standarda, drugi put za mesec dana susrešće se na drugom trilateralnom samitu u Ohridu gde je najavljeno utrvrđivanje okvira za formiranje „malog Šengena“.

Pročitajte još: Ljajić: Dijalog sa Prištinom "mrtav" zbog uvođenja taksi


U Skoplju je uoči ohridskog radnog sastanka u subotu najavljeno da će, prema programu, pored domaćina, premijera Severne Makedonije Zaeva, predsednika Srbije Vučića i premijera Albanije Rame, na skupu prisustvovati i predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

Posle susreta, predviđena je plenarna sesija lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija - Evropske banke za obnovu i razvoj, Regionalnog saveta za saradnju, Evropske komisije, Svetske banke i Evropske investicione banke.

Pročitajte još: Pometnja u Zagrebu: Svi pitaju da li će Vučić govoriti u Saboru

Vučić, Zaev i Rama, kako je najavljeno, posle tog susreta novinarima će izneti detalje dogovorenog kursa zajedničkog otklanjanja prepreka na putu strateški proklomavonih evropskih integracija.

Na prethodnom startnom trilateralnom susretu održanom u Novom Sadu, na inicijativu predsednika Srbije Vučića, najavljeno je ohridsko utvrđivanje zajedničke Deklaracija o slobodnom kretanju ljudi, robe, usluga i kapitala na prostoru Zapadnog Balkana u službi poboljšanja regionalne saradnje, stremljenjem povećanju ekonomskog rasta, privlačenja investicija i podizanja ukupnog standarda građana.

U aktu o namerama za uspostavljanje „malog Šengena“, posle novosadskog susreta trojica lidera svojim potpisima potvrđuju odgovornost za oblikovanje sudbina građana njihovih država, dosledno posvećeni jačanju mira, jednakosti, vladivini zakona i prosperiteta za sadašnje i buduće generacije u ovom delu Evrope.

Zajednička deklaracija predviđa eliminisanje graničnih kontrola i ostalih barijera za lakše kretanje u regionu do 2021. godine. Omogućuje kretanje građanima u regionu samo uz ličnu kartu, kao i upošljavanje bilo gde uz dokaz o svojim kvalifikacijama. Akt predviđa i priznavanje diploma u regionu, kao i bolju saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i pomoć u slučaju prirodnih nepogoda.

BEZ BARIJERA NA GRANICAMA

Uspostavljanjem režima slobodnog kretanja ljudi i kapitala preko granica balkanskih zemalja omogućile bi se ogromne uštede u ekonomiji. Predsednik Aleksandar Vučić je na prvom samitu u Novom Sadu podsetio da - 26 miliona sati kamioni gube na čekanje na granicama u regionu. „I, samo pogledajte koliko bi sklanjanje tih barijera značilo za ekonomiju", rekao je Vučić.

Zajedničkom Deklaracijom predviđeno je formiranje poslebnih klastera koji bi omogućili i do 10 puta brži promet preko granica.