SRPSKA lista zateva od EU, SAD, Unmika, Kfora, Kvinte, ali i svih ostalih međunarodnih aktera da najhitnije i najoštrije osude najave Aljbina Kurtija o protivpravnom i nasilnom otimanju "Trepče" i ujedinjenju Severne i Južne Mitrovice, čime se najdirektnije prizivaju ratni sukobi sa nesagledivim posledicama po mir na KiM, ali i na celom zapadnom Balkanu. Ukoliko se međunarodna zajednica danas ogluši na protivzakonite inicijative i predloge Kurtija, možda će za pozive na mir za nekoliko nedelja biti kasno.

Ovo je juče saopštila Srpska lista na KiM, povodom izjave lidera pokreta "Samoopredeljenje "Aljbina Kurtija da "Trepča Sever" i "Trepča Jug" treba da se ujedine, kao i da "misli da će se Južna i Severna Mitrovica ujediniti".

Pročitajte još: Kurti: Srpska lista nije srpska zajednica

Istovremeno, reagujući na poslednje događaje na KiM, rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je juče da prištinska administracija pokušava da upadne u oblasti u kojima žive Srbi i time naruši stabilnost na Balkanu.

PRITVOR BASARI OSNOVNI sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana policajcu Radetu Basari, uhapšenom u sredu u Severnoj Mitrovici, tokom upada specijalnih jedinica ROSU. Sud je naveo da je to urađeno zbog sprečavanja eventualnog bekstva, uticaja na svedoke i mogućeg ometanja toka krivičnog postupka. A povod za hapšenje bila je, kako je saopšteno, istraga o ubistvu Olivera Ivanovića.

- Smatramo da su potezi koje preduzima kosovska administracija nastavak njihove otvorene politike usmerene na povećanje etničkih tenzija u regionu, što može da ugrozi stabilnost na Balkanu - navodi se u njihovom saopštenju, i dodaje da su poslednji događaji još jedan "upečatljiv primer neuspeha državnosti Kosova".

Moskva je pozvala međunarodnu zajednicu da osudi poteze radikalnih snaga na Kosovu i njihovo kršenje ljudskih prava.

Kurti je prekjuče rekao i da je prisustvo Srbije i dalje problem na severu Kosova i da će buduća vlada kojom bude rukovodio to iskoreniti, a da će sarađivati sa lokalnim Srbima.

- Moramo institucionalno da budemo prisutni na severu Kosova, da služimo svim stanovnicima, bilo da su Srbi ili Albanci. U "Trepču" nije ulagala Priština i naša vlada, već Srbija. To se ne bi smelo ponoviti - poručio je Kurti, dodajući da će u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra takođe biti kosovskih institucija, kao i da će na sastanku sa premijerom Albanije Edijem Ramom dogovoriti saradnju "kao nikada pre toga".

Aljbin Kurti AP Photo

RECITE JESU LI ALBANCI TROVANI

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić uputio je juče pismo portparolki visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maji Kocijančič u kome od nje traži razjašnjenje afere sa navodno zatrovanim kovertama sa glasovima Srba iz centralne Srbije:

- Uveren sam da, posle nekoliko dana budnog praćenja afere "Trovanje" u Prištini, imate zaključak o tome šta se tačno dogodilo. Zato vas molim da celokupnoj evropskoj javnosti kažete jesmo li mi Srbi trovali Albance antraksom, novičokom ili nekim težim otrovom. Ako to slučajno nije istina, molim vas da javno kažite ko su prevaranti koji su tu laž smislili.