VIŠE od 5.000 srpskih policajaca i pripadnika tajnih službi, ali i oko 30 ruskih bezbednjaka, obezbeđivaće posetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva u subotu Beogradu.

Kako je potvrđeno "Novostima", bezbednost u gradu će biti podignuta na najviši nivo, a 5.000 policajaca je neophodno pošto je planirano da Medvedev za 12 sati, koliko bi trebalo da provede u Beogradu, poseti čak osam lokacija, pa će svaka deonica biti bezbednosno servisirana celog dana.

Prva stanica ruskog premijera, nakon što sleti na Aerodrom "Nikola Tesla" gde će ga dočekati predsednica Vlade Ana Brnabić, biće vojni aerodrom "Pukovnik pilot Milenko Pavlović". Tu će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije, a zatim Medvedeva čeka zgusnut raspored.

Pročitajte još - Medvedev i na Kalemegdanu, planirano obraćanje u parlamentu

Planiran je svečani doček ispred Palate "Srbija", razgovori i radni ručak sa premijerkom Anom Brnabić i članovima delegacija dveju država, kao i potpisivanje više bilateralnih sporazuma. Sledi obraćanje poslanicima u Narodnoj skupštini, obilazak Spomen-groblja oslobodilaca Beograda i Spomenika crvenoarmejcu.

Nakon razgovora u četiri oka sa Vučićem u Predsedništvu koji bi po planu trebalo da traju 45 minuta, Medvedev će posetiti i Kalemegdan, položiti venac na spomenik "Smrt fašizmu, sloboda narodu" i pozdraviti okupljene građane.

foto A.Stanković

Gost iz Rusije prisustvovaće i svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u Sava centru.

Kako saznajemo, Vučić će ruskom premijeru prirediti i večeru u Domu garde, a predviđen je i kulturno-umetnički program.

Pročitajte još - Medvedev ponovo u Beogradu?

SPOMEN-PLOČA CRVENOARMEJCIMA

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na svom fejsbuk- profilu da će u čast proslave 75 godina od oslobođenja srpske prestonice od fašističkog okupatora na Trgu republike biti postavljena ploča na mestu na kome je od 1944. do 1954. godine počivalo 940 boraca Crvene armije. Oni su dali život za slobodu našeg grada, a danas počivaju na Groblju oslobodilaca Beograda.