Profesor međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Kristofer Koker smatra da članstvo Zapadnog Balkana u EU nije moguće u bliskoj budućnosti, ali ističe da to ne znači da te države ne treba da nastave pridruživanje i saradnju sa EU.

Kada bih se kladio, što inače ne radim, rekao bih ’ne u narednih 10 godina‘. A nakon toga, ko zna“, rekao je Koker, koji je učestvovao na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Ukazao je da u EU postoji zamor od proširenja i da se suočava sa egzistencijalnom krizom i pitanjem da li je i u kojoj meri spremna da nastavi integraciju, imajući u vidu porast populizma i nacionalizma, naročito u zemljama koje su bile izrazito proevropske.

PROČITATJE JOŠ - Predstavljeni rezultati programa EU i Saveta Evrope u Srbiji

Problem su i pojedini lideri u istočnoj Evropi, odnosno Poljskoj i Mađarskoj, koju vodi Viktor Orban i nameće „neliberalnu demokratiju“, navodi Koker, dodajući da je EU zajednica liberalnih demokratija.

Još jedan problem je i posvećenost procesu proširenja, ističe i dodaje da je Turska 30 godina pregovarala o članstvu, a tek pre oko dve godine shvatila da EU nikada nije bila ozbiljna po tom pitanju.

PROČITAJTE JOŠ - Briselu smetaju i zajmovi koje nam daju Kinezi

Tako da je važno za vaše političare da odluče pod kojim uslovima. Ne mislim da je članstvo u EU moguće u bliskoj budućnosti, ali to ne znači sporazum o pridruživanju ili neki oblik političke i ekonomske pripadnosti“, rekao je Koker za Tanjug.

NEPOTOPIV NOSAČ AVIONA KINESKIH INVESTICIJA I EKSPANZIJE“

Koker je rekao da ne vidi razlog da se kaže da Zapadnom Balkanu nije mesto u EU, ali ističe da postoje razlozi zašto to već nije, a među njima, kaže, najvažniji su socioekonomske i političke prirode.

Koliko Srba želi da se pridruži EU? Ako je nacija podeljena između onih koji žele i koji ne žele, onda mislim da je pitanje da li EU želi takvu zemlju“, rekao je Koker i kao primer naveo Veliku Britaniju koja se „nikad nije pomirila s tim da bude član ove organizacije“.

Koker je dodao da je moguće da zemlje Zapadnog Balkana ne žele da postanu članice EU.

Ali to ih ne zaustavlja da budu povezane s njom na veoma blizak način, na primer, preko carinske unije, a da ne budu u samoj organizaciji“, naveo je on.

Na pitanje koja je alternativa za EU za zemlje Zapadnog Balkana, on je rekao da postoje dve opcije.

Jedna je ruska. Oni ulažu mnogo novca u vaš politički sistem kako bi osigurali da se ne pridružite EU“, tvrdi Koker.

Kao drugu mogućnost navodi Kinu i ukazuje na sporazume i inicijative Pekinga, poput „Pojasa i puta“ i mnogih infrastrukturnih projekata.

Možete da postanete deo ove evroazijske ideje koju Kina i Rusija guraju“, rekao je Koker, dodajući da zemlje Zapadnog Balkana mogu da se pretvore u „nepotopiv nosač aviona kineskih investicija i ekspanzije“.sputniknews.com