Iako nije bio ni pomenut, Pokret Samoopredeljenje se ipak osetio pozvanim da se oglasi povodom pitanja, koje je britanskom ambasadoru u Prištini postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u vezi sa zastavom Albanije istaknutom tokom razgovora Nikolsa Abota i Aljbina Kurtija.


Vučić je, naime, na društvenim mrežama pitao ambasadora Abota na čijim izborima su pobedili Kurti i njegovo Samoopredeljenje, imajući u vidu da je tokom njihovog razgovora bila istaknuta zastava Albanije.

Samoopredeljenje, pak, smatra da Vučić ne može da komentariše simbole, jer, kako kažu, „Kosovo je demokratija u kojoj niko nikome ne nameće identitet ili simbole, još manje političku volju".


PROČITAJTE JOŠ: Vučić pitao britanskog ambasadora: Pred čijom ste se zastavom ponosno slikali sa Kurtijem?

Član rukovodstva tog pokreta, Ljiburn Aljiju, je najpre na svom fejsbuk profilu podsetio da je Vučić ranije u Mitrovici govorio pohvalno o bivšem predsedniku SRJ i Srbije Slobodanu Miloševiću, te dodao da zbog toga predsednik Srbije nije, kako kaže, "ni u moralnom ni u političkom smislu", u poziciji da se žali na njihove nacionalne simbole, pod kojima "nisu osvajali ni naškodili nijednom komšiji".

Inače, umesto britanskog diplomate, komentar na Vučićevo pitanje upućeno Abotu je objavila Ambasada, takođe, na društvenim mrežama, u kojem kažu da nije do njih kako će njihov sagovornik urediti stranački prostor, gde su se sastali Abot i Kurti, iako pitanje nije bilo zašto je zastava u porostoriji, već zašto se ambasador fotografiše pod zastavom druge zemlje.

Vučić je potom zahvalio na, kako je naveo, jasnom odgovoru i poručio: "Svi smo sve razumeli".