Šef radne grupe Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je ustavno nemoguće odložiti izbore, što je tražio deo opozicije, navodeći da se Ustav "ne može promeniti bilo kakvim zakonom".

Pročitajte još: Vučić: Nema odlaganja izbora, država nije igračka; Rektorat postao partijska "prćija"

"Postoji način na koji se menja Ustav, to je duga i ozbiljna procedura", rekao je Stefanović za Televiziju O2.

Stefanović je ocenio da deo opozicije koji traži odlaganje izbora, pokušava da sakrije svoju "nemoć" i nastoji da nađe "alibi, jer ni pod kojim izbornim uslovima ne može da dobije većinu, ne zato što to on ili Srpska napredna stranka kažu, već zato što ih narod neće".

Pročitajte još: Nema kampanje iz državne fotelje

Po njegovim rečima, na narednom zasedanju Vlade, verovatno već ove sedmice, doneće se "veliki paket mera kojim će se podržati sve ono što može, bez promene zakona, odmah da se uradi" za unapređenje izbornih uslova.

On je naveo da zakone treba pšromeniti u redovnoj proceduri kako bi poslanici imali vremena da se upoznaju za predloženim merama i dodao da misli da to može da se završi u "razumnom roku", od 60 dana.

Precizirao je, da bi se neke od predvidjenih mera sprovele, potrebne su izmena Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, i rekao da će se tim izmenama, izmedju ostalog, jasno definisati šta su javni resursi i njihovo korišćenje.

Ministar je ponovio da će gradjani moći da ostvare neposredni uvid u birački spisak, sa mesta gde glasaju, kako bi mogli da provere da li je neko glasao umesto njih ako u to sumnjaju.

STEFANOVIĆ: MOŽDA VEĆ OVE NEDELjE NOVI VELIKI PAKET MERA


Vlada Srbije će na sledećoj sednici, možda već ove nedelje, usvojiti novi veliki paket mera za unapređenje izbornog procesa, mimo izmena zakona, najavio je danas funkcioner SNS i potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

Vlada Srbije će na sledećoj sednici, možda već ove nedelje, usvojiti novi veliki paket mera za unapređenje izbornog procesa, mimo izmena zakona, najavio je danas funkcioner SNS i potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

"Pored ovog zaključka koji je vlada usvojila juče na sednici, mi ćemo već na sledećoj sednici vlade, moguće već ove nedelje, imati još jedan veliki paket mera koji će faktički podržati sve ono što možemo odmah da uradimo, mimo promene zakona. Obavezali smo se da u najkraćem roku neke stvari primenimo", rekao je Stefanović gostujući na O2 TV.