OD STALNOG DOPISNIKA: ZAGREB

RAZGOVOR pape Franciska i predsednika Aleksandra Vučića po mišljenju mnogih u Vatikanu bio je izuzetno koristan i konstruktivan. Govori ovako, za "Novosti", visokopozicionirani sveštenik iz vatikanske hijerarhije, ponavljajući da je i tom prilikom izražena želja Svetog oca da poseti Srbiju.

- Nije tajna da je velika želja ovog pape da ode u Srbiju, ali i Rusiju. Vatikan je svestan da to ne zavisi, kada je reč o Srbiji, samo i isključivo od predsednika Vučića, ali su veoma dobro prihvaćene njegove reči iz kojih se vidi da podržava dolazak pape - kaže naš sagovornik.

Papa je sa Vučićem, ukazuju u Vatikanu, imao veoma otvoren razgovor, nije se bežalo ni od najosetljivijih tema, a predsednik Srbije detaljno je upoznao Svetog oca sa događajima na Kosovu: - Bio je to veoma kvalitetan razgovor, a sadašnji papa voli upravo tako, otvoreno, da razgovara. U predsedniku Vučiću imao je isto tako otvorenog sagovornika.

Sagovornik našeg lista kaže "da je papina želja i da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju, jer će projekat ujedinjene Evrope biti gotov tek kada se integrišu i zemlje Zapadnog Balkana". Vatikan je, podseća on, i dosad imao uticaj na politiku Brisela, gde su i inicijative ranijih papa bile dobrodošle.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Voleo bih da papa poseti Srbiju, ali za to je potrebna saglasnost SPC; Ne treba previše očekivati od Zemanove inicijative

Utisak je našeg sagovornika, naglašavajući da je reč o ličnoj proceni, da se neće ništa menjati ni u odnosu Vatikana prema priznavanju Kosova.

- U diplomatiji nikad ništa nije gotova priča, ali procenjujem da je glavna poruka Vatikana da se sedne za sto i razgovara. O priznavanju Kosova nema u ovom času ni govora.

Vatikanski krugovi su sa posebnom pažnjom propratili inicijativu pape da se radi na uspostavljanju boljih odnosa Hrvatske i Srbije. Nije tajna da papa nije bio zadovoljan istupima nekih hrvatskih biskupa i da je pokrenuo talas promena, pa su na čelo došli novi, mlađi ljudi koji nisu opterećeni prošlošću.

Istovremeno, Vatikan pažljivo prati i položaj katolika u Srbiji, a naš sagovornik kaže da ga ne bi iznenadilo da vatikanska diplomatija uskoro pokrene inicijative koje bi vodile poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Foto AP


Izvor našeg lista u Vatikanu ukazuje "da, ako ova poseta budi nadu za početak nečeg novog, to bi pre svega značilo da i dijalog Hrvatske i Srbije bude konstruktivniji".

Na pitanje hoće li uskoro papa posetiti Srbiju niko u Vatikanu ne daje direktan odgovor. Ipak, kada se zna koliko papa ceni patrijarha Irineja, kojeg je nedavno nazvao i "velikim patrijarhom", u Vatikanu se odgovor Srpske pravoslavne crkve sa mogućim pozivom za posetu na najvišem nivou željno iščekuje:

- Niko nikoga ne požuruje, ali utisak je mnogih u Vatikanu da je došlo vreme da papa Franciska otputuje u Beograd!

PROČITAJTE JOŠ - Vatikan ne menja stav o Kosovu

PROTIVNICI I CILjEVI POSETE SRBIJI

EVENTUALNI dolazak pape u Srbiju, smatraju u Vatikanu, bio bi i prilika da se još jednom poruči da razlike ne moraju da budu prepreka hrišćanskoj ljubavi i saradnji.

- Sveti otac je veoma realan čovek i želi da pokrene mnoge stvari. Svestan je i da ima protivnike, pre svega u konzervativnijim krugovima crkve, ali želi da da svoj maksimum da se krene napred. U tom smislu vidi i posetu Srbiji, kao i moguću posetu Rusiji.