OSTAVKOM na mesto premijera privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj je nastavak dijaloga sa Beogradom praktično odložio na neodređeno vreme sve dok se ne sprovedu vanredni izbori i ne formira nova kosovska vlada koja bi, možda, imala volje da ukine takse na srpsku robu.

I Evropska unija, kao zvanični posrednik u dijalogu, i Amerika, kao stalni "asistent" u pregovorima, imale su ambicije da se na jesen obavi veliki deo posla u okviru pregovora Beograda i Prištine, ali kako je tokom prethodnih godina svaki put kada je neka od strana bila u izbornom procesu dijalog mirovao, veliko je pitanje šta će u novim okolnostima moći da da se sprovede.

Pročitajte još - Da li će opet ginuti svedoci Ramušovih zločina?

Potez Haradinaja dovodi u pitanje i najavljeni skup u Parizu, koji je hteo da organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron. Kako se pretpostavljalo, taj sastanak, na koji je pozvana i nemačka kancelarka Angela Merkel, trebalo je da se upriliči tokom septembra, ali će sada kosovski lideri u tom periodu biti usred predizborne kampanje. Ili će, ako se glasanje održi 8. septembra, kako spekulišu prištinski mediji, biti usredsređeni na sastavljanje vlade. A ranija praksa ukazuje da taj proces na KiM može da se rasteže mesecima. Prethodni put za izbor vlade bilo je potrebno tri meseca.

Pročitajte još - PREVIRANjA U PRIŠTINI: Evo zašto je Ramuš Haradinaj podneo ostavku; Tači: Žao mi je

Hašim Tači, iako je predsednik privremenih institucija u punom mandatu, u tom periodu neće moći sam da donosi odluke, jer je skupštinskom odlukom od decembra prošle godine Priština imenovala pregovarački tim za dijalog sa Beogradom.

Prema oceni ministra odbrane Aleksandra Vulina, Haradinajeva ostavka je farsa i način da se dijalog odloži i prekine, ali i da se stavi teret na Srbiju.

Srbi na KiM u strahu od odmazde

- Haradinaj odlazi da jača svoju poziciju, da se posle izbora vrati kao apsolutni pobednik. Ovo je igra za unutrašnju upotrebu jer nije prvi put da Haradinaj odlazi u Hag i da se vraća kao heroj, a da svi svedoci budu ubijeni. Nadam se da je neko od svedoka pretekao i da će ga ovaj put sačuvati. Do sada su ubili desetine ljudi koji su svedočili protiv Haradinaja - rekao je Vulin za TV Pink.

I šef diplomatije Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da je dijalog trenutno u komi, a da se još ne zna hoće li ga reanimatori oživeti. Dačić je ocenio da pozivanje osumnjičenih pred Specijalni sud za zločine OVK predstavlja početak istražnih radnji i dodao da se nada da će zločinci biti kažnjeni, bez obzira na rezerve koje ima za procese pred međunarodnim sudovima:

- Ova tema se na KiM zloupotrebljava u smislu igara na unutrašnjoj političkoj sceni, a veliko je pitanje da li tu zaista i postoji neki sukob između njih. Svi misle isto kada je u pitanju nezavisnost Kosova, odnosno svi opravdavaju zločine OVK prema Srbima.

Makron i Merkelova hteli sastanak u septembru

S obzirom na približavanje izbora na KiM, potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenjuje da će to uticati na nastavak pritiska na Srbe na KiM:

- Hapšenja Srba predstavljaju pokušaj da se napravi veštački balans zbog toga što Specijalni sud poziva bivše pripadnike OVK. Albanski lideri nemaju šta da ponude biračima osim mržnje prema Srbima. Što se tiče Srpske liste, vlada u Prištini pala je pre godinu dana, kada je počela serija poteza čiji je cilj bio zastrašivanje Srba.

OSTAJE DOK NE DOĐE NOVA VLADA

HARADINAJ je u ponedeljak zvanično podneo ostavku, koja je prosleđena predsedniku parlamenta i šefovima poslaničkih grupa. On im je poručio da će do izbora nove vlade nastaviti da obavlja "ustavne dužnosti premijera i da će raditi i vlada koja je u ostavci". Time se otvorila mogućnost da Skupština samu sebe raspusti ili da predsednik privremenih institucija predloži da se parlament raspusti i da raspiše izbore.PRAVE SPOMENIK I BOBU DOLU


NA rođendan američkog senatora Boba Dola (96), u Prištini je u ponedeljak počela izgradnja spomenika u ulici koja nosi njegovo ime.Odlazeći predsednik vlade u Prištini, Ramuš Haradinaj rekao je da je ideja o spomeniku "došla od građana". Po njegovim rečima, poseta Dola Kosovu devedesetih godina bila je prekretnica za njih. Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet rekao je da se oseća počašćenim zbog ove inicijative.